МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ПРИВЛИЧАНЕТО НА ИТ СПЕЦИАЛИСТИ В УЧИЛИЩЕ Е ПОЛЕЗНО ЗА УЧЕНИЦИТЕ

Начало » Последни публикации

20.09.2019

„За учениците, които се обучават в областта на информационните технологии, е изключително важно да имат непосредствена връзка с ИТ сектора.“ Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на информационния ден на Националната програма "ИТ бизнесът преподава", който се проведе в София Тех Парк.

По думите му влизането на компютърни специалисти в училище ще помогне на учениците да придобият необходимите компетентности, за да се развиват в тази област. ИТ секторът е сред тези, които генерират най-високи доходи и задържат младите хора в България, затова ние трябва да направим всичко необходимо да имаме добра база от софтуерни специалисти, каза още министърът.

Програмата стартира в началото на тази учебна година. До момента желание за участие са заявили 51 училища и 23 фирми. Могат да кандидатстват всички училища, като проектите се подават до 21 октомври. Целта на програмата, която е на стойност 1 милион лева, е да осигури по-добра връзка между бизнеса, училищата и професионалните гимназии. По нея ще се провеждат семинари в областта на киберсигурността, 3D решенията и разработката на софтуер от представители на технологични фирми. Ще има и обучения на учители. „При това темпо на новопоявяващи се технологии, е необходимо да им осигурим актуализация на знанията.  А запознаването с проекти на бизнеса, ще има даде примери, които да използват в преподаването. Като цяло програмата „ИТ бизнесът преподава“ подпомага практическата ориентация на образованието."

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“