МОН ОСИГУРИ НОВА АПАРАТУРА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ДАРИТЕЛСКА КРЪВ

Начало » Последни публикации

26.09.2019

Министерство на образованието и науката финансира с 5 милиона лева закупуването на апаратура, с която ще се изследва дарителската кръв по по-сигурен начин и за кратко време. Това стана възможно в рамките на изпълнението на националната научна програма „Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система в република България“, която бе реализирана от Министерството на здравеопазването. Въведената технология е най-точният известен на науката метод за изследване на кръвта като с новия метод изследванията ще се правят в рамките само на няколко дни. Осигурени са средства за 11 000 изследвания, за което има реактиви и софтуер.

От днес кръводаряването може да бъде още по-безопасно за всички, заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева при представянето на новото оборудване в Националния център по трансфузионна хематология. По думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с въвеждането на новата NAT технология се вдига на европейско и световно ниво качеството на трансфузионната система. Заместник-министър Сачева посочи, че МОН финансира изпълнението на 11 научни програми с 18 милиона лева. Чрез тях искаме да покажем първо, че сътрудничеството в науката трябва да бъде насърчавано, и второ – че науката е от изключително значение за живота и здравето на българските граждани, заяви тя. По думите ѝ освен безопасност за дарителите и хората, които се нуждаят от кръвопреливане, проектът ще позволи да се намалят разходите за скъпоструващи лечения на хората, които са заразени от инфекции. Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова допълни, че законодателите ще гарантират устойчивост на този проект.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“