В БАНСКО СЕ ПРОВЕДЕ ПЪРВАТА ДВУСТРАННА РЕГИОНАЛНА СРЕЩА НА ДИРЕКТОРИ НА УЧИЛИЩА ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Начало » Последни публикации

30.09.2019

 

Директори на основни и средни училища от Република България и Република Северна Македония се събраха в Банско за първата двустранна регионална среща под мотото „Образователна свързаност за по-добра перспектива на младите“. Тя се организира от Фондация Българска Памет, с подкрепата на Министерство на образованието и науката на Република България.
Трансграничният проект цели да постави началото и да установи традиция за ежегодно провеждане на двустранни регионални срещи между директори на училища от България и Република Северна Македония, които да си партнират в дългосрочен план.

Събитието бе официално открито от Ивайло Златанов, началник на РУО – Благоевград, д-р Милен Врабевски – председател на Фондация Българска Памет и Горге Здравев, представител на Държавния просветен инспекторат – Струмица, Република Северна Македония. Те споделиха своята визия за следващи действия с цел по-голяма образователна свързаност в контекста на приятелството и сътрудничеството между Република България и Република Северна Македония, както и на европейската перспектива на региона на Западните Балкани.

„Ще продължим да работим за увеличаване на положителните примери за добросъседски отношения между Република България и Република Северна Македония. Търсете поводи да се събирате и да работите заедно. Това е пътят за по-добра образователна свързаност и развитие на младите в нашите страни“, обърна се към участниците д-р Милен Врабевски.

По време на 3-дневния форум (26-28 септ.) участниците се запознаха с новостите и реформите в българското образование, с резултатите на Българското председателство на Съвета на ЕС за европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани и възможностите за образователен и младежки обмен, които се разкриват през следващия програмен период 2021-2027 г. За обмен на добри примери, директорите от двете държави посетиха на място едно от най-старите училища в град Банско – НУ „Св. Паисий Хилендарски”, в което се запознаха с положителни практики, интегрирани в учебно-възпитателния процес.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“