ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: БЪЛГАРСКАТА СИСТЕМА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ПРЕДЛАГА ОБУЧЕНИЕ ПО НАЙ-МОДЕРНИТЕ ПРОФЕСИИ

Начало » Последни публикации

19.11.2019

"Връзката между реалния бизнес и обучението по професия е изключително важна. Тя прави професионалното обучение по-ефективно. Независимо от организационните различия, общият стремеж на всички системи за професионално образование и обучение е да подготвят кадри с умения, които им позволяват да се включат веднага в реални работни места от съответните професионални направления".

Това каза заместник-министър Таня Михайлова по време на посещението в Европейския център по дуално обучение в Брюксел на екип от експерти на Министерството на образованието и науката, началници на РУО, директори на професионални гимназии и учители. Българската делегация е в Брюксел по покана на евродепутата Асим Адемов.

Заместник-министър Михайлова и експертите се запознаха с образователната система на франкофонска Белгия. Това е един от трите региона на страната със собствени образователни политики. В Европейския център, който е единствен в Брюксел, се обучават повече от 7000 младежи и възрастни по над 80 професии. Над 5000 от тях преминават специализирани програми за стартиране на собствен бизнес. Най-много се търсят програмите за подготовка на дигитални специалисти, брокери, строители, организатори на събития, както и професиите от отрасли като транспорт, социални услуги и хранително-вкусова индустрия. За целта освен мениджърски те трябва да придобият и професионални умения за съответния занаят. Преподавателите в Центъра са 490, като всички са представители на бизнеса. Според Таня Михайлова в българските професионални училища учениците също се обучават в най-модерните професии, като вече има изградени традиции в преподаването им. Тя обясни, че благодарение на системата за дуално образование все повече български деца имат възможност да са част от производствения процес и да направят професионален избор.

По време на посещението делегацията посети учебна кухня, цех за тестени изделия и закуски, както и лаборатории по програмиране и за изработка на шоколад. Всички обучаващи се провеждат практическа подготовка, както в Центъра, така и в местни предприятия. През първата година те прекарват два дни в обучителната организация и три във фирмата, а през втората - само по един ден в Европейския център и четири в предприятието. Една от най-коментираните практики по време на срещите беше възможността всички обучаващи се да получат възможност от 3 до 5 дни да наблюдават производствения процес във фирма, за да преценят дали искат да се занимават със съответната професия.

В края на визитата беше демонстриран проектът "BRIC" за изграждане на еко постройки от рециклиран дървен материал. От Европейския център за дуално обучение са изградили две помещения с материал само от две дървета. В тях вече има ток и отоплителна инсталация, поставени от обучаващите се. Домакините обясниха, че предвиждат да демонтират една от постройките си и с материала от нея да изградят еко радио студио с обучителни зали по комуникации.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“