МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ЗАПЛАЩАНЕТО НА ТАКСИ ЗА ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЩЕ БЪДЕ ОБВЪРЗАНО СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОСЕЩЕНИЕ

Начало » Последни публикации

19.11.2019

Заплащането на такси за детска градина на деца от социално слаби семейства ще бъде обвързано със задължително посещение. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на срещите си с представители на образователната общност и местната власт в общините Угърчин и Луковит. Децата, които посещават от ранна възраст градина, се справят по-добре в училище, заявиха преподавателите.

Министър Вълчев апелира учителите да положат максимални усилия да убедят родителите и да мотивират учениците да посещават всеки час, защото в образованието е необходимо натрупване, за да има добри резултати. В срещите участваха и представители на екипите по Механизма за обхват. В СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Угърчин и в училището в луковитското село Бежаново тема на разговорите бе и привличането на образователни медиатори в подкрепа на учителите и комуникацията им с родителите. Министър Вълчев съобщи, че са предвидени средства за квалификация на медиаторите. Според него е много важно, че в резултат на съвместната дейност на институциите, децата са записани в училище. Фокусът сега трябва да бъде всекидневното посещение и организирането на допълнителни обучения по проект „Подкрепа за успех“, както и да има повече занимания по интереси. По проект „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“ ще има възможност за закупуване на различни игри, книжки и видеоуроци, за да може от най-ранна възраст децата по-лесно да учат български език и след това да не отпадат от училище.

По време на работните срещи бе поставен акцент и върху професионалното образование. В Угърчин учениците имат възможност да се обучават след завършен седми клас по професиите „Готвач“ и „Сервитьор-барман“. В училището е изградена нова модерно оборудвана учебна кухня и кабинет по сервиране. Там е създадена целодневна организация на работа, има стол, в който се хранят децата от социално слаби семейства. Осигурен е и транспорт за тези, които пътуват от близките села. В Угърчин и Луковит кметовете отбелязаха доброто сътрудничество, което имат с Регионалното управление на образованието в Ловеч. Възпитанието и социализацията бяха сред другите теми, които обсъждаха учителите в Бежаново. В училището се обучават ученици от различни етноси, затова акцент е обхващането и задържането на учениците, както и повишаване на грамотността им.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“