МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ПРОДЪЛЖАВАМЕ С УСИЛИЯТА ДА ПРИОБЩИМ ВСИЧКИ В СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

Начало » Последни публикации

28.11.2019

Полагаме продължителни усилия да приобщим всички деца и ученици към системата на образованието. Имаме нужда от разговорите с вас. С тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се обърна към учителите по време на срещата с педагогическите специалисти от община Костенец, която се проведе в Средно училище „Неофит Рилски“ в Костенец.

Министър Вълчев посочи, че една от най-важните цели е да се намали процентът на отпаднали от системата на образованието деца и ученици, да се положат усилия децата да останат по-дълго в училище, за да се намали неграмотността.

Много е важно всички ученици да придобият знания и умения, за да са конкурентоспособни, каза министър Вълчев. Той отбеляза, че днес всички образователни системи по-трудно мотивират децата за учене отколкото преди. Според него учителите трябва да провокират интереса на учениците към знание, да бъдат креативни и да прилагат иновативни подходи в учебния процес, да търсят възможности да оптимизират процеса на обучението, при които учебниците не са задължителни.

Министърът призова учителите да подготвят изпитните материали по подобие на тези от PISA, за да се справят по-добре учениците с тях. Необходима е промяна не само на изпитните формати, но и на методите на преподаване. Трябва промяна във фокуса на работа. Всяко училище е различно и Вие трябва да си намерите вашите рецепта, каза още министър Вълчев.

По думите му решението за увеличаване на възнагражденията на преподавателите е в резултат на убеждението на правителството, че мотивираните и добри учители са най-важният фактор за подобряване на резултатите и за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена образователната система. Министърът отбеляза, че държавата и обществото ще очакват повече от тях.

По време на срещата бяха представени възможностите за участие в проектите, които стартира Министерството на образованието и науката - „Подкрепа за успех“, „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование, „Образование за утрешния ден“.

Министър Красимир Вълчев се срещна още с представители на образователната общност в Долна баня и община Ихтиман.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“