МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: УЧЕНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА ВИЖДАТ ПРАКТИЧЕСКОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА ПРОФЕСИИТЕ

Начало » Последни публикации

12.12.2019

„Създадохме програмата „Образование с наука“, за да мотивираме днешното поколение да учи повече природни науки и математика. Професиите с най-голям очакван ръст на доходите са тези, които предполагат по-задълбочено изучаване на тези дисциплини. Учениците трябва да виждат и тяхната приложност, с дейности по интереси или практически занимания“.
Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев, който участва в открит урок заедно с ученици от столичното 159-то основно училище „Васил Левски“ в Националния институт по метеорология и хидрология.


„Светът не спира да се променя. Учениците трябва да могат да общуват със специалисти от всякакви области, а образованието трябва да им дава широта на възможностите. Необходимо е те да имат достъп да общуват със специалисти от повече области на науката, които да им разкриват практическото приложение на професиите. Тук, в НИМХ програмата запознава учениците с професията на метеоролога, която винаги ще е актуална“, каза министър Вълчев.
По думите му в бъдеще ще има голяма нужда от такива специалисти, а с тези практически уроци децата могат да бъдат привлечени към професията, в която се очаква да има сериозен недостиг на кадри.
Според министър Вълчев физиката е важна област от природните науки, а метеорологията е най-практичната част от физиката. Заниманията тук със сигурност ще повишат интереса на децата да изучават тази диспиплина“, каза министърът.


Откритият урок бе част от заключителните посещения на ученици в НИМХ през 2019 г., станали възможни благодарение на програмата „Образование с наука“, финансирана от Министерството на образованието и науката.


Децата участваха в истински измервания с метеорологичен балон, проследиха в реално време основните характеристики на атмосферата, събирането на данни, тяхната обработка и анализ.
Заедно с дежурния синоптик те направиха прогноза за времето за следващите дни. Запознаха се с всички прогнози, които НИМХ изготвя и накрая чрез експериментална лаборатория преживяха забавната и красива страна на науката.


По-късно децата се включиха и във викторина, победителите бяха наградени от заместник-министъра на образованието и науката Карина Ангелиева.
Програмата се радва на изключителен интерес и вече се подготвя графикът на уроците за 2020 година. 590 ученици от 15 училища са посетили института.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“