ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА: МЛАДИТЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ СА ДВИГАТЕЛЯТ НА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ПРОМЕНИ В БЪЛГАРИЯ

Начало » Последни публикации

13.12.2019

В Националния конкурс „Панаир на иновациите и науката“ събираме най-упоритите деца и най-големите мечтатели. Вие, младите изследователи, сте заредени с талант и вътрешна мотивация, а това е най-важната предпоставка за един млад човек, който иска да бъде откривател. Вие сте модел за подражание. Гордея се с вас“.Това каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на откриването на юбилейния научен „Панаир на иновациите и науката“. Заместник-министър Ангелиева посочи, че това е единственото състезание, което ще даде възможност на четиримата му лауреати да участват в най-големия конкурс в света за научно-изследователски проекти „ISEF“. По думите й инвестирането в учениците и младите изследователи трябва да е приоритет, защото те могат да се превърнат в двигателят на положителните промени в страната ни. Ангелиева припомни, че това е една от причините Министерството на образованието и науката да стартира съвместно с БАН програмата „Образование с наука“.
„Със съвместната работа на ученици, учители и учени, познанието придобива живот“, каза заместник-министърът.
В конкурса за млади таланти се състезават ученици и младежи на възраст между 14 и 20 години с проекти в областта на природните, социалните, историческите и медицинските науки, информационните и комуникационните технологии и математиката.
Утре на тържествена церемония ще бъдат определени четиримата победители, които ще представят страната ни на International Science and Engineering Fair 2020 (ISEF), който ще се проведе в Анахайм, САЩ, през май 2020 година и участниците в „Expo Sciences“ Люксембург.
Жури от изтъкнати специалисти в областта на математиката, физиката, природните науки, както и най-добрите участници в минали издания на конкурса ще оценяват разработките.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“