ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА: РАЗВИТИЕТО НА НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ИНФРАСТРУКТУРА ТРЯБВА ДА Е СТРАТЕГИЧЕСКИ НАЦИОНАЛЕН ПРИОРИТЕТ

Начало » Последни публикации

06.03.2020

Снимка: Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на конференция на тема „Хоризонт Европа – образование, иновации, научни изследвания“, посветена на представянето на рамката на новата програма на Европейския съюз

 

„Хоризонт Европа е не само най-емблематичната програма за научни изследвания и иновации, но тя задава и по-различен и фокусиран подход по отношение на глобалните и социални предизвикателства, като едновременно с това запазва устойчивостта на водещите научноизследователски направления - енергетика, храни, околната среда, здравеопазване. Има един основен принцип, който е в центъра на развитието на България по отношение на участието й в европейските програми и той е, че колкото повече инвестиции в образование и научни изследвания се правят на национално ниво, толкова по-голям ще е успехът ни в тези програми.“

Това каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на конференция на тема „Хоризонт Европа – образование, иновации, научни изследвания“, посветена на представянето на рамката на новата програма на Европейския съюз.

„Научноизследователската инфраструктура е бъдещата валута на всяка държава, затова трябва да е стратегически приоритет на тези, които искат да имат знаещи и можещи високотехнологични кадри“, допълни заместник-министър Ангелиева. Тя посочи, че българските изследователи се нуждаят от качествена и модерна база, за да правят нови открития и да имат самочувствието да участват в европейски консорциуми.

По думите на заместник-министъра българското правителство инвестира много публични средства в секторите, в които България е най-силна и които имат връзка с европейските програми. Ангелиева припомни, че общият бюджет, който се очакваше да получи страната ни за научни изследвания до края на програмния период - от 114 милиона евро е на път да достигне сумата от 150 милиона евро. Тя посочи, че за да се увеличават средствата е необходимо да има повече информираност относно добрите практики и успешните български проекти в европейските програми. Ангелиева допълни, че целта на Министерството на образованието и науката е за новия програмен период средствата да станат 1 милиард евро.

По думите на българския комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел в рамките на „Хоризонт 2020“ има 900 млн. евро, насочени към 13-те „нови“ държави членки.

„От нас зависи какви нови механизми ще въведем, за да може да има по-голямо участие в консорциуми, партньорства и проекти“, каза Мария Габриел. Тя добави, че ще продължат всички добри практики за създаване на центрове за върхови научни постижения.

„Основен фокус за България през следващите години ще бъдат иновациите, образованието и зелена трансформация“, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Според него няма как да се откажем и от инвестиции в пътна инфраструктура или екологична инфраструктура, защото има да бъдат оправяни още железници и пречиствателни съоръжения.

По време на форума, който се проведе във Варненския икономически университет, бяха отличени организациите с най-съществен принос в програма „Хоризонт 2020“ през 2019 г.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“