МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МЛАДЕЖТА В БОРИСОВАТА ГРАДИНА

Начало » Последни публикации

12.08.2012

Под мотото „Изграждане на един по-добър свят: Партниране с младите" на 12 август 2012 година бе отбелязан Международния ден на младежта. Кулминацията на националното честване бе организирана в Борисовата градина в София. Заместник-министърът на образованието, младежта и науката Петя Евтимова честити празника на младите хора: „През тази година се случи нещо много важно за всички, а именно беше приет за първи път Закон за младежта, който урежда отношенията на младежките организации с държавните органи. Надявам се тези отношения да бъдат подобрени през следващите години. Младите хора в Европа са 96 милиона, те са нашето бъдеше и съзнаваме колко важна задача стои пред нас да осигуряваме това бъдеще. Ние разчитаме на всички млади хора да помагат на държавата и заедно да осигурим по-добро бъдеще за всички.”

Специално за събитието в Борисовата градина бяха изградени 14 шатри, в 7 от които бяха представени програми, мерки и проекти в подкрепа на младите хора в страната. Дейности на младежки организации бяха представени и на други 7 павилиона.

В празника се включиха млади хора от 24 държави, между които Италия, Испания, Португалия, Полша, младежка делегация от Южна Корея, музиканти от Турция и др.

На 12 август се състоя и финалното състезание на отборите – открити занимания в младежки работилници, които допринасят за развиване на различни умения у младите хора – за вземане на решения в екстремни ситуации, изграждане на партньорство и работа в екип. Победители са всички млади хора, участници в състезанията, чиито знания и умения ще подпомогнат тяхното личностно развитие. За тях имаше награди от спонсорите на празника.

Бяха обявени и отличията за участващите 34 организации в конкурса на Министерството на образованието, младежта и науката ”Успешни партньорства в младежката сфера”. Наградените са три отбора:

  1. Народно читалище „Прогрес 1939“, Златоград – инициативите „Летни образователни програми” и „ Конкурс за рекламни материали за Старцево” и проект „Пътешествия из Европа”, финансиран от европейската мрежа „Европа директно“.
  2. Младежки клуб „Българи”, Дряново - проект „Живей в реалността”, финансиран от Националната програма за младежта (2011-2015).
  3. Неформална група „Екология и здраве”, Благоевград – проект „Младежта на колела”, финансиран по програма „Младежта в действие“ на ЕК.

Млади таланти от Музикалното училище в София, бийтбоксер Филип и изпълнители на училището за улични танци, демонстрираха изпълнителско изкуство на откритата сцена в Борисовата градина.

Честването бе организирано от Министерството на образованието, младежта и науката, Националния център „Европейски младежки програми и инициативи", Центъра за развитие на човешките ресурси, Столична община в партньорство с Министерството на труда и социалната политика, БГ Радио, Сити ТV, вестник „Аз Буки” и младежки организации.

Организаторите на празника са убедени, че не само отличените заслужават поощрение, а и всички които развиват дейности в подкрепа на младите хора.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“