НАПУСНА НИ СТЕФАН ВОДЕНИЧАРОВ – БЪЛГАРСКИ АКАДЕМИК, УЧЕН И ОБЩЕСТВЕНИК

Начало » Последни публикации

09.06.2020

С дълбока скръб посрещаме тъжната вест за кончината на академик Стефан Воденичаров. Изказваме най-искрени съболезнования на семейството и близките му. Дълги години Стефан Воденичаров бе част от ръководството на Българската академия на науките. Беше и министър на образованието, младежта и науката.

На академик Воденичаров дължим дълбоки признания за постиженията му като изобретател в областта на металознанието. Той е автор на над 70 патента и ръководител на повече от 207 научни проекта и разработки в областта на енергетиката и отбраната.

Загубихме авторитетен български учен и активен общественик. Освен изобретател, беше и патриот. Ще го запомним с усилията му за издигане на Академията не само като научен, а и като духовен център. Обичаше историята и културата и виждаше развитието на икономиката заедно с духовното извисяване на българина, връщането му към корените, историята и културата на България.

Академик Стефан Воденичаров е носител на редица отличия. Удостоен е с орден „Стара планина“ първа степен, получава звание „Доктор хонорис кауза“ на Техническия университет във Варна, награден е с почетна значка за заслуги като изобретател. През 2006 г. е вписан в Златната книга на изобретателите на Патентното ведомство в София.

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Поклонението ще бъде в 11 часа в четвъртък в Големия салон на БАН.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“