НАПУСНА НИ СТЕФАН ВОДЕНИЧАРОВ – БЪЛГАРСКИ АКАДЕМИК, УЧЕН И ОБЩЕСТВЕНИК

Начало » Последни публикации

09.06.2020

С дълбока скръб посрещаме тъжната вест за кончината на академик Стефан Воденичаров. Изказваме най-искрени съболезнования на семейството и близките му. Дълги години Стефан Воденичаров бе част от ръководството на Българската академия на науките. Беше и министър на образованието, младежта и науката.

На академик Воденичаров дължим дълбоки признания за постиженията му като изобретател в областта на металознанието. Той е автор на над 70 патента и ръководител на повече от 207 научни проекта и разработки в областта на енергетиката и отбраната.

Загубихме авторитетен български учен и активен общественик. Освен изобретател, беше и патриот. Ще го запомним с усилията му за издигане на Академията не само като научен, а и като духовен център. Обичаше историята и културата и виждаше развитието на икономиката заедно с духовното извисяване на българина, връщането му към корените, историята и културата на България.

Академик Стефан Воденичаров е носител на редица отличия. Удостоен е с орден „Стара планина“ първа степен, получава звание „Доктор хонорис кауза“ на Техническия университет във Варна, награден е с почетна значка за заслуги като изобретател. През 2006 г. е вписан в Златната книга на изобретателите на Патентното ведомство в София.

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Поклонението ще бъде в 11 часа в четвъртък в Големия салон на БАН.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“