МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: В СИСТЕМАТА НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ ВОДИМ РАЗГОВОР ЗА БЪДЕЩЕТО

Начало » Последни публикации

14.09.2020


Днес можем да бъдем пълноценни граждани само ако се чувстваме част от една по-голяма общност. Шансът на всяко българско висше училище е да бъде свързано с европейски университети. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Въчев при откриването на академичната учебна година в Тракийския университет в Стара Загора.

Според министър Вълчев в системата на висшето образование трябва да се води разговор за бъдещето – на региона и на обществото ни. Навсякъде университетите са центрове на научни и индустриални инициативи, посочи той. Министърът отбеляза като положителни добрите партньорства с други университети у нас и в чужбина. По думите му нито едно висше училище не може да се справи само, защото живеем към все по-свързан свят. Министър Вълчев посочи, че университетът работи заедно с общината, с другите структури в региона и това ще запази Стара Загора като един от центровете за развитие в страната. Той смята, че преподавателите са най-ценният капитал на региона. Министърът апелира те да бъдат по-взискателни към студентите, както и да има повече практическо обучение.

Ще има разговори с университетите как реално да използваме това, което се случи с пандемията, за да реформираме университетското преподаване чрез въвеждане на дигиталните технологии, създаване на повече ресурси, по-високо качество, миксиране на повече умения – иновативност, предприемачество. Това сподели с преподаватели и студенти заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева при откриването на академичната година в Аграрния университет в Пловдив. Според нея през последната година нашите университети са показали, че бързо могат да преминат към дистанционно обучение.

Университетът за студента не е само място за учене, то е и място за социална среда. Бедата при пандемията е, че се намаляват социалните контакти. Надявам се заедно да преодолеем тежките месеци, които се задават, каза Ангелиева.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“