С БЛИЗО 4 МЛН. ЛЕВА ЩЕ БЪДАТ ФИНАНСИРАНИ ДУХОВНИТЕ УЧИЛИЩА В СТРАНАТА ПРЕЗ 2021 Г.

Начало » Последни публикации

10.02.2021

Близо 4 млн. лева отпусна правителството за духовните училища в България през 2021 г.

„Тези училища са изключително важни за етническата толерантност и впоследствие – за мирното съвместно съществуване, за познаването на религиите, за това, че те проповядват мир, а не война“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Средствата ще бъдат разпределени между петте духовни училища в страната, открити по искане на Българската православна църква - Българска патриаршия, и на Главното мюфтийство: Духовно училище в град Момчилград, Духовно училище Пловдивска духовна семинария "Св. Св. Кирил и Методий", Духовно училище в град Русе, Духовно училище Софийска духовна семинария "Св. Иван Рилски" - София и Духовно училище "Нювваб" в град Шумен.

2 млн. лева от общата сума се осигуряват за сметка на централния бюджет, останалите са от Министерството на образованието и науката.

„Размерът на средствата е увеличен значително. Това се случва в резултат на две съществени промени в Закона за вероизповеданията. Първата е, че духовните училища се финансират от държавния бюджет, а втората – че възнагражденията на свещенослужителите бяха приравнени с тези на учителите и по този начин – завишени“, коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той подчерта, че духовните училища са важни не само за двете основни вероизповедания в България, а за цялата ни система на училищно образование.

На днешното си заседание Министерският съвет отпусна и 1 785 000 лева за изграждане на физкултурни салони в Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ и Профилираната гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“ в Сливен.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“