СОФИЙСКИ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА РАЗБИВА МИТОВЕ И ТЪРСИ НОВИ СВЕТОВЕ

Начало » Последни публикации

09.05.2012

Днес, 9 май 2012 г., министър Сергей Игнатов и Н. Пр. Джонатън Алън, посланик на Великобритания, откриха второто издание на Софийския фестивал на науката, който ще привлича столичаните и гостите на София до 13 май в парка Заимов.

Министър Игнатов изрази убеждението си, че, за да има резултатно развитие на науката, по-голямата част от тези, които я правят, трябва да бъдат млади хора. Той сподели удовлетворението си от интересните теми, включени в програмата на фестивала. „От заглавията се вижда, че сложна материя ще бъде поднесена по един достъпен начин – така, че всички да разберат. Бъдещето на науката през XXI век е холистичният подход към знанието. Тоест, не парцелиране, а тъкмо обратното – на едно място се събират водещи учени от различни области, които обаче трябва да се научат да говорят по хуманитарен начин.“ Министър Игнатов добави, че всички ние търсим отговори на едни и същи въпроси: кои сме ние, откъде идваме, какъв е смисълът на живота. „За да можем да бъдем успешни и да постигнем това, трябва да се научим да общуваме“ – каза той и се обърна към младите участници във фестивала: „Пожелавам ви не просто да станете съучастници в постигането на тези велики неща, които ще бъдат представени пред вас, а да започнете самостоятелно да се занимавате с изследвания!“.

Към министър Игнатов, под чийто патронаж се провежда фестивалът, към участниците и към гостите се обърна и Н. Пр. Джонатън Алън: „Европа трябва да бъде световен лидер в науката, в педагогиката и дидактиката. Да бъдем конкурентни и да имаме по-висок стандарт на живот“ – каза посланик Алън. Той изрази убеденост, че предпоставките за постигане на икономически растеж са добрите университети и центрове за изследвания, както и връзките между университетите и бизнеса.

Софийският фестивал на науката е уникално за България събитие и е в синхрон с основните приоритети и политики на Министерството на образованието, младежта и науката за повишаване интереса на младите хора към науката, представяне на учебното съдържание по атрактивен и забавен начин, както и за популяризиране на научните постижения. Той се организира от Британски съвет - България и Форум „Демокрит“ в партньорство с Министерството на образованието, младежта и науката и Столична община.

Акценти в програмата:

 • Молекулярна гастрономия – Олио на око и сол на вкус? О, не, това отдавна не е на мода сред кулинарите. Химията е новото гурме!
 • Извънземни?! А защо не? – Възможно ли е да няма нито една друга планета освен Земята, на която да се е развил живот, а защо не и цивилизация?
 • Невромаркетинг – как ЕЕГ метода може да се ползва за изследване възприятията на телевизионните зрителите докато гледат реклами.
 • Фабрика за роботи – Всички деца и пораснали такива ще могат да се докоснат до магията на роботиката. Ще могат да построят робот и да участват с него в импровизирано състезание.
 • Защо ХАЛ-ът (хомеопати, астролози, лечители) ни е ЗЯН (заблуждаващи, ялови, ненаучни)? – Кратък курс по някои от водещите псевдонауки. След него ще можете да лекувате с ръце, вода и захар, както и да правите хороскопи на всеки и за всичко. Гаранция!
 • British Council science blast - Научно шоу с учителите по английски на Британски съвет
 • Макет на Олимпийския комплекс за Лондон 2012 – пътуваща изложба на британското Министерство на външните работи, в партньорство с Посолството на Великобритания. Състезанията на летните олимпийски и параолимпийски игри в Лондон ще се проведат на 31 спортни съоръжения, които са разделени на пет зони. Заповядайте да видите пътуващия макет на олимпийската зона, изработен от британски дизайнери.
 • Кратка история на ранната Вселена – поглед от ЦЕРН – Големият взрив, ускорители на частици, квантова физика, високи енергии и елементарни частици, тъмна материя и антиматерия…всички говорят за това, но дали наистина разбираме за какво става въпрос? Кой по-добре може да ни преведе из тази материя от доц. д-р Леандър Литов – атомен физик, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” и ръководител на българския екип в ЦЕРН
 • Национален финал на конкурса за популярна наука „Лаборатория за слава FameLab”
 • Тайната на номер 2 – шоу на английски език, гостува Сара Сантош от Обединеното кралство, която се заиграва с един популярен математически ребус с исторически контекст – Задачата на Йосиф Флавий.
 • Сапунена математика – Как можем да решаваме изключително сложни задачи по математика с вода и сапун?
 • Забавна Геометрия – шоу на английски език, гостува Сара Сантош от Обединеното кралство, която ще ни забавлява с Тайните на перспективата, морски шах, триизмерни калейдоскопи и какво ли още не.
Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“