МОН КАНИ НА СРЕЩА ОТГОВОРНИ ЗА ИЗБОРИТЕ ИНСТИТУЦИИ ЗАРАДИ ЧЕСТВАНИЯТА НА 24 МАЙ

Начало » Последни публикации

03.04.2014

Министерството на образованието и науката (МОН) ще инициира през следващата седмица среща между представители на Централната избирателна комисия (ЦИК), на Министерството на вътрешните работи, на Националното сдружение на общините и др., за да обсъди въпроса с честванията на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май, който съвпада с деня за размисъл в навечерието на изборите за Европейски парламент на 25 май 2014 г., и традицията в тези дни зрелостниците да се събират в училищата си преди да се отправят към абитуриентските си балове.

Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката  Анелия Клисарова пред журналисти по повод отговора на ЦИК на нейно писмо, в което бяха поставени въпросите за съвпадането на празниците с изборите и желанието на МОН да осигури както обичайното отбелязване на 24 май и на абитуриентските балове, така и да не се влиза в противоречие с Изборния кодекс.

„В отговора на ЦИК са цитирани членове от Изборния кодекс, според които кметовете и областните администрации организират провеждането на избори. Това налага да се обърнем към по-широк кръг институции, за да търсим заедно решение как да не нарушим законовите изисквания, но и да осигурим безпроблемно провеждането на празничните събития“, каза проф. Клисарова. „Общото мнение е, че няма да нарушим празника на абитуриентите и на целия български народ – 24 май, така че всеки да може да гласува и така да изрази гражданската си позиция на евроизборите“  допълни тя.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“