ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТЕНЕВА ОТКРИ ПАНОРАМА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ В ПЛОВДИВ

Начало » Последни публикации

25.04.2014

Най-големият форум за популяризиране на професионалното образование в България - Панорамата на професионалното образование, бе открита днес в Пловдив от  заместник-министъра на образованието и науката Атанаска Тенева. „За мен е чест и отговорност да открия Панорамата на професионалното образование, защото тук са заложени перспективите за реформа в професионалното образование и обучение“, заяви тя при старта на форума, в който участват  повече от 400 ученици от над 200 професионални гимназии от цялата страна. „Панорамата ще ни покаже накъде трябва да вървим в тази област. Освен това тя е важна за избора на кариера и житейски път на учениците“, изтъкна още  заместник-министър Тенева.

Със своите знания и придобити умения бъдещите професионалисти мерят сили  в националните състезания: Приложна електроника „Мога и зная как”, „Млади таланти в модата”, „Най-добър млад хлебар-сладкар", „Най-добър млад барман”, „Най-добър млад керамик”, „Най-добър млад сервитьор”, „Озеленяване и цветарство”, „Стилни мебели и дърворезба”, „Най-добра бизнес идея", „Най-добър млад фризьор и гримьор", „Най-добър млад готвач", „Най-добър млад строител”.

„Тук се вижда какво могат бъдещите специалисти в индустрията, строителството, услугите“, каза при откриването д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. „Но нашата работа няма да е свършена само с похвали за техните усилия и старание. Трябва да предприемем и реални стъпки, за да създадем условия за тяхната професионална и житейска реализация у нас, а не в чужбина”, заяви още д-р Соколов.

На 24 април бе открит и Международният панаир на тренировъчните фирми ТФ ФЕСТ 2014, в който участват 127 учебни фирми от пет страни. Техните екипи демонстрират своите умения по предприемачество и мениджмънт, като същевременно имат възможност да се представят пред своите бъдещи работодатели.

На двата форума много ясно се вижда връзката между образованието и бизнеса, между училището и реалната икономика. Те се организират от Министерството на образованието и науката и Центъра на учебно-тренировъчните фирми, с подкрепата на много фирми, бизнесструктури и работодателски организации.

Целта на инициативите е да се подпомогне професионалното ориентиране на младежите, да се даде старт на тяхната кариера, което да улесни  тяхната успешна реализация на пазара на труда.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“