УВЕЛИЧЕНИ СА СРЕДСТВАТА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА МОБИЛНОСТ ПО ПРОГРАМАТА „ЕРАЗЪМ ПЛЮС“

Начало » Последни публикации

16.05.2014

 

С  11 % повече спрямо предходната година са средствата, предвидени за образователна мобилност по програмата „Еразъм плюс“, която е първата стартирала  европейска програмата от новия програмен период. Бюджетът за 2014 г. е малко под 25 млн. евро.

Това обявиха на среща със студенти във Варна министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова и Иван Модев, директор на главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ в МОН.

Програмата вече дава възможност студенти в магистърски програми да получават помощ по схемата за студентски заеми. Младите хора ще могат да кандидатстват по нея във всички образователни степени – бакалавър, магистър, докторант.  Документи ще сe приемат чрез  координаторите на програмата в съответния университет, обясни Иван Модев.

Според младите хора студентските практики трябва да станат задължителни, тъй като това ще им позволи да имат натрупан стаж, условие, което в момента работодатели изискват при назначаване на работа.

„Това може да се реши, чрез практически центрове към университетите, които да са връзката между работодателите и студентите. Тези центрове могат да договарят практики в различни направления“, обясни министър Клисарова.

Представители на екипа, който работи за кандидатурата на Варна за европейска младежка столица, връчиха писмо на министър Клисарова  с искане за подкрепа. „Считам, че е възможно не само аз, но и правителството да подкрепи Варна, за да стане младежка столица. Ще поставя въпроса по време на заседанието на Министерски съвет, което предстои“, каза тя.

 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“