МИНИСТЪР КЛИСАРОВА НАГРАДИ ОТЛИЧНИЦИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА МАТЕМАТИЧЕСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ“

Начало » Последни публикации

13.06.2014

„За мен е удоволствие да открия церемонията по награждаването на най-добре представилите се участници в престижното математическо състезание, в което са участвали над 7 милиона ученици от над 70 страни по света“. Това каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова при официалното награждаване на българските ученици, отличили се в състезанието „Европейско кенгуру“.

Проф. Клисарова  припомни, че състезанието се провежда в България от 1996 г., като първоначално е било на френски език и се е организирало от Френския  културен център у нас. От 2008 г. математическото състезание „Европейско кенгуру“ е включено в графика на Министерството на образованието и науката. Всяка година броят на участниците нараства, а през тази година в състезанието са се включили 20 000 ученици от I до XII клас.

„Министерството откликна на огромния интерес от страна на малчуганите и техните родители към формата на състезанието и Националната комисия официално включи в регламента му и участие на учениците от първи клас“, съобщи проф. Клисарова.  Тя добави, че България е първата страна, в която в математическото състезание се включват първокласници.

Тази учебна година до националния кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру“ кръг са допуснати най-много участници в сравнение с минали години – 388 ученици, от които 68 първокласници. Техният брой е два пъти повече спрямо миналата година. 25 ученици от I  до XII клас  са класирани на призови места. Учениците от VIII до IX клас включително, които са отличени с грамоти за първи места от МОН, имат право на стипендии по Програмата за закрила на талантливи ученици. Още четирима ученици получиха грамоти като победители в математическото състезание, което на областно ниво се провежда и на френски език. Грамотите им бяха връчени от г-н Лоран Атал – аташе по образованието към Френското посолство.

Приветствие към първенците поднесоха  още акад. Петър  Кендеров – председател на Съюза на математиците в България, проф. дпн Сава Гроздев – председател на националната комисия за провеждане на състезанието, и г-жа Стефка Попова – член на Управителния съвет на фондация „Млада България.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“