ПРОФ. КЛИСАРОВА: НОВИЯТ ФАКУЛТЕТ ПО ФАРМАЦИЯ СВЪРЗВА БИЗНЕСА С ОБРАЗОВАНИЕТО

Начало » Последни публикации

17.06.2014

 „Идеята за факултета по фармация е много навременна. На практика ще се реализира връзката между висшето образование и бизнеса, защото студентите ще могат да провеждат реални стажове във фармацевтичните заводи в Разград“. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова по време на официалната церемония в Медицинския университет - Плевен, където беше направена първа копка на новия факултет по фармация.

Ректорът на висшето училище проф. Славчо Томов добави, че Mедицинският университет има връзка и със средното образование чрез сключено споразумение за партньорство с Професионалната гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров“ – Плевен, където има паралелка по фармация.

 „Нашите ученици стажуват в лабораториите на университета, което е много полезно за тях“, уточни помощник-директорът на гимназията Венелин Вътков.

„На практика така се затваря целият кръг – средно, висше образование  и бизнес, което ние сме си поставили за цел“,  коментира след церемонията министър Клисарова.

Преди първата копка ректорът проф. Томов благодари на правителството и на Министерството на образованието и науката в лицето на проф. Клисарова за подкрепата, оказана за осъществяване на проекта. Медицинският университет – Плевен, получи финансиране за изграждането на факултета по фармация по публичната инвестиционна програма на МС „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Проф. Томов прочете поздравителен адрес от името на премиера Пламен Орешарски, в който се казва: „Уверявам Ви, че това е само първата стъпка от стремежа на правителството да бъдат преодолени регионалните различия, да се насърчава един по-устойчив модел на развитие и да се върви към икономическото възстановяване на страната. Образованието и здравеопазването са приоритети за кабинета и инвестирането в тях носи дългосрочни гаранции за просперитет“.

На церемонията по първа копка присъстваха Илиян Йончев – областен управител, Димитър Стойков – кмет на Община Плевен, както и членове на Съвета на настоятелите на университета, проф. д-р Иван Черноземски, почетният ректор проф. д-р Григор Горчев и доц. д-р Мария Фъртунова – директор на дирекция „Висше образование“ в Министерството на образованието и науката.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“