МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: НАД 9000 ГРАЖДАНИ СА ИЗПРАТИЛИ МНЕНИЯТА СИ НА ОТКРИТИЯ ФОРУМ ЗА НОВ ЗАКОН ЗА УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Начало » Последни публикации

24.06.2014

„Над 9000 учители, родители, ученици и граждани са отговорили  досега на въпросите в Открития форум за проект за нов закон за училищното образование, който е публикуван на страницата на Министерството на образованието и науката.  Надделява мнението за единен учебник по всеки предмет, основното образование да се завършва след VIII клас, националното външно оценяване да се провежда след VIII клас, а не както е досега след VII клас“ .

Това каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на традиционната среща на министър-председателя Пламен Орешарски с неправителствени и граждански организации.

Особен интерес участниците в срещата проявиха към единния учебник. Проф. Клисарова обясни, че решението за единен учебник няма да е в разрез със Закона за конкуренцията, тъй като отново ще бъде приложен конкурсният принцип. „Но нашата цел е авторските права върху учебниците да са на Министерството на образованието и науката, а не както досега на издателствата. „Ако ние имаме тези авторски права, това значи да имаме и отговорността за съдържанието, и правото да променяме и поправяме допуснати грешки. Сега не е така, а има толкова недоволни от съдържанието“, обясни министър Клисарова. Тя отговори и на редица конкретни въпроси на гражданите, свързани с частните училища, със стипендиите на студентите, с отпадането на децата от образователната система.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“