МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: НАД 20 МЛН. ЛВ. ПОВЕЧЕ ОСИГУРИХМЕ ТАЗИ ГОДИНА ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО, ЗАЩОТО Е ПРИОРИТЕТ

Начало » Последни публикации

17.12.2013

„Независимо от трудностите с близо над 20 млн. лв. бяха увеличени средствата, разпределени за образование през последните 6 месеца на 2013 г. Това са пари от бюджета на Министерството на образованието и науката, както и от централния бюджет. С 9,4 млн. лв. от централния бюджет бяха отпуснати за заплатите на учителите. Това увеличение беше заложено от предишното правителство, но средствата не бяха отделени. С 3 млн. лв. дофинансирахме транспорта на учениците до 16 години, за да може всички деца да стигнат до своето училище. Отделили сме и още 8,4 млн. лв. за ремонти на 86 училища. Тези факти, както и предвидените за догодина 100 млн. лв. повече, доказват, че образованието е приоритет за правителството.”

Това каза днес министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на пресконференция за отчитане на дейността на МОН. Тя обясни, че екипът на министерството разбира своята отговорност и затова трудните, но наложителни реформи и в средното, и във висшето образование ще бъдат осъществени. „За реформиране на висшето образование сме заделили 21 млн. лв. повече от предвидените”, обясни проф. Клисарова. Тя допълни, че реформата в образованието не може да се случи за ден и ако залагаме нещо сега, то ще можем да оценим дали е положително или отрицателно след години.

„В началото на мандата съществуваше риск образованието да загуби 200 - 230 млн. лв. от двете приоритетни оси на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Днес този риск е изцяло преодолян.”, съобщи заместник министър Иван Кръстев. Той допълни, че за следващата година министерството може да гарантира усвояването на около 230-260 млн. лв. по ОП РЧР, което ще даде реален шанс за успешно стартиране на първата самостоятелна за МОН оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

На заключителната пресконференция за 2014 г. бе представено и представително социологическо изследване на агенция „Сова Харис” за нагласите на обществото към българското образование. Близо 70% от запитаните искат реформи в образованието. Липсата на дисциплина и интерес у учениците, както и ниското заплащане на преподавателите са основните мотиви, заради които реформите са наложителни, смятат социолозите. 60% от анкетираните в проучването считат, че няма добра връзка между образованието и бизнеса. Въвеждането на дуалната система на обучение се одобрява от 70 % от анкетираните. Те са съгласни, че това може да се превърне в начин на разрешаване на проблема с отпадането на ученици от образователната система. 70% от населението счита, че инвестицията в млади преподаватели е правилно решение, сочат още данните от изследването.

 "Усилено работим по законопроекта за средното образование, той все още се обсъжда в министерството и  върви към много широка дискусия", каза  проф. Анелия Клисарова. Тя съобщи, че проектът за промени в Закона за професионалното образование и обучение вече е внесен, той ще предизвика промени и в Кодекса на труда, но и ще подобри връзката между образованието и бизнеса. Това пък ще помогне за реализацията на младите хора и ще спре до някаква степен отпадането на деца от училище.

"Работи се и по проекта за квалификация на педагогическите кадри, както и по Стратегията за висше образование, за която също идват промени и предложения", каза министърът. Подготвя се и стратегия за функционалната грамотност на учениците.

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“