ЕЛЕКТРОННОТО ОЦЕНЯВАНЕ НА ЗРЕЛОСТНИТЕ ИЗПИТИ ЩЕ СЕ ТЕСТВА ПРЕЗ ЕСЕННАТА СЕСИЯ

Начало » Последни публикации

29.07.2014

„На държавните зрелостни изпити през есенната сесия ще тестваме електронното оценяване на работите, което е част от Стратегията за прилагането на информационните и комуникационните технологии в образованието и науката“.

Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова пред журналисти. Тя обясни, че тестването ще е само по някои предмети и ще е по желание на оценителите. Изпитни работи ще бъдат сканирани и въведени в около 20 компютъра за оценяване. Същите работи ще бъдат оценявани и по досегашния начин, а резултатите ще бъдат сравнявани. Целта е да се види как работи новата платформа  „За окончателното въвеждане на електронно оценяване можем да говорим може би през 2018 година“, обясни проф. Клисарова.

За явяване на задължителния зрелостен изпит по български език и литература на есенната сесия през 2014 г. заявления са подали 4115 младежи. 5530 пък са кандидатите за втория задължителен изпит. Най-много са предпочели предмета „География и икономика“ – 2572, а 1652-ма са предпочели „Биология и здравно образование“.  На трето място се нарежда интересът към изпита по „Философски цикъл“ – 694 младежи, а на четвърто – по английски език, за който са подадени 328 заяления.

До 25 август 2014 г. ще бъдат обявени списъците с допуснатите до есенната сесия на държавните зрелостни изпити. Задължителният изпит по български език и литература е на 28 август 2014 г. от 8,00 часа. Вторият задължителен изпит е на 29 август 2014 г. от 8,00 часа, а третият изпит по желание на ученика по график е в периода от 1 до 5 септември 2014 г.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“