МИНИСТЪР КОЛАРОВА ЩЕ ПОСЕТИ ЗАСЕГНАТИ ОТ НАВОДНЕНИЯТА УЧИЛИЩА

Начало » Последни публикации

11.08.2014

Министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова ще посети засегнати от наводненията райони, за да се запознае с работата по възстановяването на пострадали учебни заведения.

Днес директорът на дирекция „Организация, контрол и инспектиране“ в МОН Лазар Додев представи на министъра доклад  за обстановката в засегнати от природното бедствие райони. В края на миналата седмица той беше изпратен в гр. Мизия, за да извърши проверка.

Обстановката в Мизия продължава да е тежка. Особено засегнато е основното училище „Цанко Церковски“ в града, като първият етаж е бил напълно залят. Неизползваемо е оборудването – чинове, маси, шкафчета, както и физкултурният салон. Наводнени са дворът и подземните помещения. Унищожени са и наличните и новодоставените учебници. Те ще бъдат заменени изцяло. Останалите два етажа на сградата не са пострадали.

Професионалната гимназия по химични технологии „Васил Левски“ в града е засегната по-малко, но са наводнени работилниците и кухненският блок. Вторият етаж е потенциално използваем.

Лазар Додев докладва, че започва почистването на двете училища, като до  следващата седмица трябва да приключи възстановяването на дворовете и вътрешните пространства. На място са се включили много родители, учители и ученици от горните класове. Изпратени са бригади от доброволци от различни фирми и учреждения.

Същевременно стана ясно, че щетите от поройните дъждове във Великотърновска и Габровска област вече са отстранени изцяло.

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“