ТРИМА ЗАМЕСТНИЦИ В ЕКИПА НА МИНИСТЪР РУМЯНА КОЛАРОВА

Начало » Последни публикации

12.08.2014

Министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова представи днес пред журналисти управленския си екип - трима заместник-министри, началника на кабинета и главния секретар на МОН.

Ваня Кастрева, досегашен началник на  Регионалния инспекторат по образование – София - град, ще е заместник-министър с ресор „Училищното образование“.

Професор Валери Младенов, заместник-ректор на Техническия университет - София, ще е заместник-министър с отговорности в сектори „Висше образование“ и „Наука“ .

Професорът по физико-химия в Софийския университет Николай Денков ще е заместник-министър, който ще отговаря за Оперативната програма  „Наука и образование за интелигентен  растеж“ и за европейските проекти програми, изпълнявани в МОН.

Главен секретар на министерството е Красимир Вълчев, а началник на кабинета на министъра е д-р Стойчо Стойчев.

Министър Коларова припомни приоритетите на министерството, които са част от стабилизационната програма на служебното правителство. „Освен Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и актуализиране на Стратегията за висше образование и изготвянето на плана за действие към нея, важен приоритет за нас е училищното образование.  Предстои изготвянето на 4 наредби, свързани с приетите изменения и допълнения на Закона за професионално образование и обучение. Имаме амбицията и да стартираме програма за предучилищно обучение и образование, което е  ключов елемент от синхронизирането на нашата образователна система с европейските стандарти“, каза доц. Коларова.

Проблем пред министерството се оказва актуализацията на бюджета на НЗОК. Около 19 милиона лева трябва да бъдат съкратени от бюджета на МОН, поясни доц. Коларова. Според нея това е сериозен проблем, с който екипът е амбициран да се справи. Министърът гарантира, че в цялата страна учебната година ще стартира нормално на 15 септември, дори и в пострадалите от наводненията райони.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“