МИНИСТЪР КОЛАРОВА: 514 УЧИЛИЩА ВЕЧЕ СА РЕМОНТИРАНИ, А В 566 ОБНОВЯВАНЕТО ПРИКЛЮЧВА

Начало » Последни публикации

22.08.2014

В 514 училища ремонтите за подготовката на новата учебна година вече  са приключили, а в други 566 още са в процес на подновяване, съобщи министърът на образованието и науката доц. Коларова. В 25 училища  е възможно дейностите по саниране и обновяване да не приключат до 15 септември, но без да възпрепятстват нормалното започване на учебния процес.

В пострадалото от наводненията училище „Цанко Церковски“ в гр. Мизия учебната година ще започне, но занятията вероятно ще се водят на втория етаж, заради необходимостта от ремонт на първия етаж и на спортната зала. След разговор на министъра с издателите на учебници, за учениците в Мизия ще се осигури и нова учебна литература. Складираните учебници и помагала са пострадали сериозно от природното бедствие и са неизползваеми.

 „1928 са незаетите учителски места в момента“,  доц. Румяна Коларова в предаването „Тази сутрин“ на БТВ. Най-много са свободните места за преподаватели по английски език – 173, търсят се 100 учители по математика и 77 по български език и литература.

В навечерието на учебната 2014/2015 година са закрити 10 училища поради липса на ученици. 5 от тези училища са основни и са в малки населени места, а 3 са професионални гимназии. „Единственият начин да се справим с проблема с малкото деца в селата и закриването на училища, е създаването на средищни училища“, подчерта доц. Коларова.

Министър Коларова добави, че се проверяват още две обществени поръчки – за доставка на компютърно оборудване и за мебелно обзавеждане на училищата.

Цялото интервю може да видите тук:

http://btvnews.bg/article/bulgaria/prosvetniyat-ministar-spira-obshtestveni-porachki.html

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“