МИНИСТЪР КОЛАРОВА ИЗПРАТИ СЪБОЛЕЗНОВАТЕЛНА ТЕЛЕГРАМА ДО СЕМЕЙСТВОТО НА АКАДЕМИК ВАЛЕРИ ПЕТРОВ

Начало » Последни публикации

27.08.2014

По повод смъртта на акад. Валери Петров министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова изпрати съболезнователна телеграма до семейството му, в която се казва:

„Приемете най-искрените ми съболезнования по повод кончината на класика на българската литература, на преводача, драматурга и сценариста академик Валери Петров.

В сърцата и мислите на поколения българи със сигурност се е запазила частица от творческите и житейските послания на твореца Валери Петров, изказвани с неповторимата му блага усмивка и винаги заредени с повика за човечност. Той не можеше да си представи, „че човек може да създава красота, без да буди добро“. И не спираше да твори с онзи весел скепсис към живота, в който „двете начала – Красивото и Доброто, вървят ръка за ръка“, както и с прозренията, присъщи само на най-извисените личности.

Всяко българско дете е заспивало с неговата чудна приказка „Копче за сън“, всеки български ученик изучава творчеството на Шекспир чрез неговия брилянтен превод.  Всеки родител би трябвало да се вслушва в мъдрите съвети на поета, че чрез детето възрастният може да преподреди ценностната си система, за да излъчва любов и да възпитава в любов.

Поклон пред паметта му!“

 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“