МИНИСТЪР КОЛАРОВА СЕ СРЕЩНА С НОСИТЕЛИ НА НАГРАДИ ОТ 26. ЕВРОПЕЙСКИ КОНКУРС ЗА МЛАДИ УЧЕНИ – 2014 Г. ВАРШАВА

Начало » Последни публикации

02.10.2014

Министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова прие  носители на награди от 26. Европейски конкурс за млади учени – 2014 г., Варшава, - Марин Шаламанов и Васил Василев, ученици в 12. клас в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ – София, Григори Матеин, ученик в 12. клас в 91. Немска езикова гимназия – София, както и Константин Делчев, ръководител на българския отбор и член на Националния клуб „Млади таланти“.

Министърът прояви интерес към вижданията на младежите за ролята на учителите и наставниците им в научното израстване, както и от възможностите за развитие, които им се предлагат в съответните училища. Доц. Коларова попита и за училищните оценки по някои предмети, от работата им по конкретни проекти. Гимназистите споделиха от какво се вълнуват, говориха и за семейната среда, в която са израснали.

Във връзка с предстоящи техни пребивавания в световни научни центрове доц. Коларова ги посъветва как да подготвят визитата си и им пожела успех на държавните зрелостни изпити. Тя подари на всеки свой гост „Записки по българските въстания“ от Захари Стоянов с думите: „Има устойчиви неща в България“.

На срещата в МОН участва и заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Резултати от участието на българския отбор:

-          Петър Милков Гайдаров - Носител на втора награда в Европейското състезание и наградата на SIYSS - научен семинар в Стокхолм, който всяка година събира най-обещаващите млади учени в Европа в едноседмична програма, кулминацията на която е участие в церемонията по връчването на Нобеловите награди.

-          Марин Благоев Шаламанов и Васил Георгиев Василев - Специалната награда на Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair), най-големия в света научен конкурс на предуниверситетско ниво, в Питсбърг, САЩ, където се очаква да се съберат над 1700 участници, борещи се за разпределянето на награден фонд от над 4 милиона долара.

-          Григори Добри Матеин - Специалната награда на EURO fusion - Европейското споразумение за подпомагане на всички изследователски лаборатории в Европа за ядрен синтез, за посещение  в гр. Кълам, Великобритания на експерименталния реактор JET (Joint European Torus) за енергия от ядрения синтез.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“