МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА БЕ ГОСТ НА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ „СВ. ИВАН РИЛСКИ”

Начало » Последни публикации

20.10.2014

Министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова се включи в отбелязването на патронния празник на Софийската духовна семинария „Св.Иван Рилски” и се срещна с българския патриарх Неофит. Двамата присъстваха на тържествен концерт, изпълнен от представителни хорове от семинаристи и от ученици от 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов”.

В словото си пред духовенството, преподавателския състав, учениците и многобройните гости министърът на образованието и науката припомни значимата историческа роля на църквата както за съхраняването на българския дух, така и за неколкократното спасяване на бежанци от други народи. В това отношение принос са имали и много от ректорите и възпитаниците на Софийската семинария, подчерта доц. Коларова и пожела на учениците да следват този достоен пример и традиции.

 От своя страна българският патриарх Неофит благодари за първото посещение на министър в Софийската духовна семинария и за грижата на българската държава в лицето на образователното ведомство към учениците.

 На тържествения празник в чест на рилския светец бяха и Тивериополският епископ Тихон, и деканът на Богословския факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски” доц.Александър Омарчевски.

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“