МИНИСТЪР КОЛАРОВА: ОБРАЗОВАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО, НЕ СОЦИАЛНА ПОМОЩ

Начало » Последни публикации

24.10.2014

„Не може и на образованието да се гледа като социална помощ, а трябва да се гледа като инвестиция за бъдещето." Това заяви министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова в интервю по btv. Според нея от особена важност е политиците от целия спектър да се обединят около каузата на образованието като основополагащ приоритет за развитието на българското общество. За целта е необходимо да се приемат в парламента подготвените вече мерки, стратегии и закони, които да гарантират стабилност за българското образование. На първо място това трябва да са проектите, които ще подсигурят стартирането на новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ с нейните един милиард и 370 милиона лева за училищата и науката у нас, допълни доц.Коларова.

Един от проблемите в българското образование в момента е, че то очевидно не гарантира и не генерира с достатъчна сигурност грамотността на децата и за това говорят различните стратегии за образование, които се готвят и които трябва да бъдат приети. "Проблем в нашето общество е и това, че от един момент нататък възрастните в България престават да учат, а в съвременния свят вече е нормално човек да се обучава и усъвършенства постоянно, смята министър Коларова.

Според нея новото правителство, в какъвто и състав да е то, не трябва да е „анти“, а да е градивно и обединяващо.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“