МИНИСТЪР ТАНЕВ: ЩЕ РАБОТЯ ЗА ИЗДИГАНЕТО НА ПРЕСТИЖА НА УЧИТЕЛСКАТА ПРОФЕСИЯ

Начало » Последни публикации

13.11.2014

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев и заместник-министър Ваня Кастрева участваха в конференция на тема „Предизвикателства и перспективи пред младите учители за адаптиране в училищната среда“, организирана от Синдиката на българските учители, съвместно с фондация „Конрад Аденауер“.

Проф. Тодор Танев приветства участниците в конференцията и каза, че е заел един от най-сложните министерски постове след този на министър-председателя и финансовия министър. „Дойдох, за да помогна, да успокоя образователната система. Аз съм против реформите, които са неистински, и – за реформите, които са истински“, заяви министърът и обясни, че неистински са тези, които пречупват волята, а истинските са свързани и базирани на съгласие.

Проф. Танев обясни още, че за да бъде адекватен на реформите, които предстоят, ще трябва много да пътува из страната, да посети и училищата, в които е учил.

„Искам да променим учебните програми и да създам условия така, че младите хора да остават в училищата“, каза министърът и допълни, че ще подкрепи осъществяването на Стратегията за развитието на педагогическите кадри и уточни, че  „Стратегията не е план, тя е движение, посока.“

Според него е крайно време учителската професия да стане привлекателна за младите хора и едновременно с това да бъде регулирана професия. Той допълни, че ще работи за издигане престижа на учителската професия по време на своя мандат.

Министърът припомни, че от април 1983 г. е в „даскалъка“ и няма да прави революции. Той изрази огромната си почит към благословената учителска професия като каза: „Знам, че никой не е по-висок от това, което правим, никой не е по-висок от благословената, благословената учителска професия“.

В заключение проф. Танев каза: „Ние работим за единствения смисъл на този живот – това са децата“.

Във форума взе участие и заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, която поздрави всички присъстващи и благодари на г-жа Янка Такева за това, че Синдикатът на българските учители е не само най-голямата организация на учителите, но и най-чувствителна към проблемите на българската образователна система.

Участие в конференцията взеха още народни представители, преподаватели от висшите училища, експерти от МОН, експерти от регионалните инспекторати по образованието, директори на училища, учители.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“