МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПОСЕТИ ДВЕ СОФИЙСКИ УЧИЛИЩА

Начало » Последни публикации

14.11.2014

Министърът на образованието и науката проф.Тодор Танев посети днес две софийски училища - 38-мо основно училище "Васил Априлов"  и Първа английска гимназия. Той се срещна с учениците и учителите и разговаря за проблемите и очакванията им. Проф. Танев отбеляза, че в днешния ден като министър тръгва „от там, откъдето съм излязъл“ – от своето първо училище и гимназията, която е завършил.

Министърът се запозна с мненията на преподавателите от двете училища по законопроектите за училищното образование, както и  по въпросите за учебните програми и броя на учебниците по предмет. Директорите и учители поискаха да бъде променено съдържанието на учебниците, както и да се намали броят на учебниците.

Според проф.Танев проектозаконите за училищното образование се подготвят от осем години от различните ръководства на Министерството на образованието и науката. За да има един закон обаче дълготраен ефект, е необходима визия отвъд мандата само на едно правителство, подчерта проф.Танев. Според него трябва да се мисли как ще изглежда този закон с хоризонт от десет и повече години.

Проф.Танев подчерта, че законопроект за училищното образование трябва да влезе  в парламентарната комисия едновременно с дебати по него. Той обясни, че обсъжданията могат да протекат по различни начини, за да бъде представен за одобрение от парламента вариант,  събрал общественото съгласие.

От ръководството на 38-мо училище министър Танев получи почетен знак с лика на Васил Априлов, а от Първа английска гимназия мултимедиен диск,посветен на историята на учебното заведение. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“