МИНИСТЪР ТОДОР ТАНЕВ: ПО-ДОБРЕ ДА ПОСРЕЩАМЕ ДЕЦАТА СИ НА ТЕРМИНАЛ 1, А НЕ ДА ГИ ИЗПРАЩАМЕ НА ТЕРМИНАЛ 2

Начало » Последни публикации

17.11.2014

„Целта ни е държавата, частният сектор и гражданското общество да работят заедно, за да можем вместо да изпращаме талантите на България на терминал 2 на софийското летище, да ги посрещаме с овации“,  заяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, който чака повече от час на летището, за да поздрави лично малката и талантлива Крисия  и близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови, спечелили второ място на детската Евровизия в Малта.

Проф. Танев покани малките таланти, техните родители и преподаватели на среща в Министерството на образованието и науката, където да бъдат споделени добри практики за съвместна работа в името на всички млади таланти на България. „Изключително важни за децата и тяхното развитие са извънкласните форми на обучение, които допълват формалното образование и възпитанието у дома. За щастие у нас извънкласните дейности се развиват по изискванията на ХХI век. За пример служи работата в Обеднените детски комплекси. Прекрасните преподаватели в два от тях – в Разград и в Шумен, дадоха всичко от себе си и подкрепиха талантите на Крисия, Хасан и Ибрахим, които ни представиха отлично на детската Евровизия“, коментира министър Танев и допълни, че вярва повече от всичко в професионализма на българските учители.

Когато разбра, че класната на Хасан и Ибрахим е поискала извинителна бележка за отсъствията им от училище заради участието в Евровизия, министър Танев каза: „Лично поемам да се уредят формалностите“ и призова родителите и децата да се обръщат към него по всякакви въпроси.

"Щастлива съм, че се представихме добре! Честитя на Италия успеха!", бяха първите думи на Крисия. Заедно с  Хасан и Ибрахим те се спряха за миг пред журналистите и малката красавица сподели, че така и не е очаквала да спечели първо място. "Радвам се, че сме на второ, но и на трето също щях", каза тя и благодари на всички, които са ги подкрепяли.

Нашите участници ни представиха на световно ниво на Международния конкурс за детска песен на Евровизия в Малта. Те заеха второ място със 147 точки сред останалите 15 песни на другите държави участнички с песента „Планетата на децата", която звучи убедително като саундтрак към филм. И нищо че текстът е на български, и не всички участници го разбират, музиката е силно въздействаща. Написана е от Евгени Димитров и колегите му от „Ку-ку бенд", а текстът е на Крисия, като Ивайло Вълчев само го дообработва.

Преди дни правителството засвидетелства ангажимента си към талантливите деца у нас. Министерски съвет даде допълнителни 300 240 лева по програмата за стипендии за деца с изявени дарби.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“