МИНИСТЪР ТАНЕВ СЕ СРЕЩНА С Н.ПР. ШАУЛ КАМИСА РАЗ, ИЗВЪНРЕДЕН И ПЪЛНОМОЩЕН ПОСЛАНИК НА ДЪРЖАВАТА ИЗРАЕЛ В БЪЛГАРИЯ

Начало » Последни публикации

19.11.2014

Министърът на образованието и науката  проф. Тодор Танев се срещна днес с  Н.Пр. Шаул Камиса Раз, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Израел в България, и г-жа Саусан Хасон, заместник-ръководител на дипломатическата мисия на Държавата Израел, отговарящ за въпросите на образованието и културата, за да обсъдят съвместни инициативи по българо-израелското сътрудничество в областта на образованието и науката.

Министър Танев подчерта, че като директор на „Центъра за еврейски изследвания“ към Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ познава историята на българо-еврейските връзки и оценява значението им.

На срещата бе обсъдена възможността да бъде продължена практиката български учители от средните училища да участват в летния курс по темата за Холокоста, организиран от мемориалния център „Яд Вашем”- Йерусалим, като се предвижда това да се превърне в ежегодна практика. След летния курс ще се проведе и конференция с участието на учителите и експерти от „Яд Вашем“, които да запознаят българската общественост с начина на съвременното преподаване на Холокоста като световен проблем.

Обсъдено бе и българското членство в Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Тази година България участва за пръв път в неговите ежегодни конференции като се планира българско участие в годишната конференция на Алианса по възпоменание на Холокоста, която ще се състои в периода 30.11-5.12.2014 г. в гр. Манчестър, Великобритания. Българската делегация ще включва и представител на МОН.

С цел засилване на сътрудничеството помежду им двете страни обсъдиха възможностите за започване на процедура по съставяне на нова Програма за двустранно сътрудничество, в която да залегнат по-широки възможности за академичен и научен обмен, тъй като срокът на действащата изтича в края на 2014 година.

На срещата присъства и заместник-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“