ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МОН ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ИЗЛОЖЕНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И ФОРУМ „ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ – ВИЕТНАМ“

Начало » Последни публикации

24.11.2014

В периода 14 – 16 ноември 2014 година в град Ханой, Виетнам, се проведоха Изложение на европейското висше образование и Форум за политики във висшето образование „Европейски съюз – Виетнам“, в които се включиха и представители Министерството на образованието и науката (МОН).

Форумът беше организиран като пилотно събитие по проекта на Европейската комисия „European Higher Education Fairs in Asia and Central Asia“, в рамките на който са предвидени подобни образователни изложения в Казахстан, Китай, Индия и Малайзия.

В Изложението на европейското висше образование участваха представители на 81 институции, сред които Европейската комисия, министерства, висши училища и други образователни институции от Белгия, България, Естония, Ирландия, Италия, Латвия, Полша, Словакия, Унгария, Швеция и др. 

Представители на Министерството на образованието и науката представиха системата за висше образование в България, както и възможности за обучение в нашите висши училища. Отделни щандове имаха Американския университет в България и Международния колеж „Албена” – Добрич. Представителите на дирекция „Висше образование” в МОН направиха и интерактивна презентация на тема „Висшето образование в България“. След презентацията в дискусиите се включиха  представители от Посолството на Република България във Виетнам, Американския университет в България и Международния колеж „Албена”. 

Към българското висше образование бе проявен голям интерес. Задавани бяха много уточняващи въпроси от потенциални студенти, докторанти, представители на университети и фирми, предлагащи възможности за обучение зад граница. Конкретен интерес бе проявен към специалности от областта на инженерните науки, икономиката, информационните и комуникационни технологии и други. 

Като отличен инструмент за достъп до цялостна информация за висшите училища в Република България многократно беше демонстрирана Рейтинговата система.

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“