ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НИКОЛАЙ ДЕНКОВ ВРЪЧИ НАЦИОНАЛНИЯ ПРИЗ „СТУДЕНТ НА ГОДИНАТА“ 2014 Г.

Начало » Последни публикации

04.12.2014

На официална церемония по случай VIII издание на националния приз „Студент на годината“ заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков връчи наградата за 2014 г. на Владислав Харалампиев, студент в специалност „Компютърни науки“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

„Да бъдеш пръв сред първите и избран измежду няколкостотин студенти е голяма привилегия“. С тези думи проф. Денков поздрави победителя и му подари смартфон от името на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев, под чийто патронаж се провежда конкурсът.

Другата голяма награда „Чуждестранен студент на годината“ връчи доц. д-р Мария Фъртунова, директор на дирекция „Висше образование“ в МОН. Носителят на тази награда е молдовският студент Иван Иванов Доминика, който в момента е докторант в БАН.

Освен смартфони, двамата победители получиха покана от заместник-министър Денков  за стаж по специалността им в подходяща дирекция  в МОН.

Церемонията „Студент на годината“ 2014 г. се проведе в Централен Военен клуб – София, и бе организирана от Националното представителство на студентските съвети (НПСС) в България.

Първото издание на конкурса се провежда през декември 2006 г. Идеята на инициативата е всяка година да бъдат отличени най-добрите студенти и докторанти от българските висши училища, а мисията й е да популяризира постиженията на талантливите студенти пред българската общественост.

В конкурса участват близо 130 души, а до финала достигат трима. Участниците трябва да отговарят на определени критерии, отнасящи се до постигнатите резултати в областта, в която се обучават. Те трябва да докажат своите постижения, представяйки документи за постигнати резултати в научната, културната, спортната и други дейности, свързани с образователния процес на национално и международно ниво.

Компетентно жури, в което са включени обществени личности, ректори, преподаватели, есперти от МОН и студенти, имаше нелеката задача да определи победителите в 10 категории: спорт, технически науки, педагогически науки, природни науки, хуманитарни науки, социални, стопански и правни науки, аграрни науки, изкуства, сигурност и отбрана, здравеопазване. Във всяко направление имаше по три номинации, съответно трето, второ и първо място.

Призът „Студент на годината“ за цялостен принос в развититето на студентските политики и на студентското самоуправление получи председателят на Общото събрание на НПСС и студент в МУ- Варна, Борис Андонов.

Освен наградите, победителите получиха възможност за провеждане на стаж по своята специалност в различни фирми, бизнес организации и институции, чиито представители уважиха събитието.

На официалната церемония награди връчиха още: министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, областният управител на Перник Ирена Соколова, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на НАОА проф. Боян Биолчев, началникът на кабинета на Министерството на труда и социалната политика Жасмина Мирчева, председателят на MoveBG Саша Безуханова, бригаден генерал Тодор Дочев, ректор на НВУ – Велико Търново, д-р Елена Перчинска от Александровска болница, естрадната изпълнителка Кристина Димитрова.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“