70 000 ЛЕВА ЗА УЧИЛИЩЕТО В ЧИПРОВЦИ

Начало » Последни публикации

16.12.2014

Министерството на образованието и науката  преведе на  Основно училище „Петър Парчевич“ в Чипровци необходимите пари за съфинансиране, от които то се нуждае, за да може да стартира своя основен ремонт.

Парите, които са на обща стойност 460 000 лева,  са осигурени от европейски фондове, благодарение на спечелен проект.  Училището се нуждаеше от 15% за съфинансиране. Именно тези 70 000 лева осигури Министерството на образованието и науката.

Проектът за ремонта на училището предвижда да се направи корекция на покрива на сградата, изолация и саниране, пълна реконструкция на отоплителната система и повишаване на енергийната ефективност.

Училище „Петър Парчевич“ е известно с обучението по изработка на уникални килими.  То е създадено през далечната  1624 г. и от него са започнали пътя си видни духовници, дипломати и книжовници, родени в Чипровци.

Училището в Чипровци е единственото в България, което има ботаническа градина с багрилни растения. С тях се боядисват преждите за килимите. Отглеждат се над 15 вида растения, някои изчезнали от флората на района, други донесени от Япония.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“