СОФИЙСКАТА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ОТ ДНЕС Е С ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ И ФИЗИКА

Начало » Последни публикации

08.01.2015

В Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ днес бе открит  Център по информационни технологии и физика. Центърът е резултат от разработен по инициатива на ученици, училищното настоятелство и педагогическия колектив проект по конкурс „Училище на бъдещето“ на Фондация „Америка за България“ за модернизация на учебната среда и използване на съвременни образователни методи и технологии в учебния процес.

Заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, кметът на София Йорданка Фандъкова,  и изпълнителният директор на Фондация „Америка за България“ Десислава Тальокова поздравиха училищната общност за новата придобивка.

„Успешният модел на общи действия между Ученическия съвет и Училищното настоятелство на Софийската математическа гимназия води до добри постижения“ – каза заместник-министър Кастрева при откриването на Центъра и добави: „Убедена съм, че учениците на Софийската математическа гимназия са разбрали, благодарение на своите учители, че пътят на знанието е път към успеха. Надявам се, че 2015 година ще бъде успешна за всички, които работим за нашите деца - бъдещето на България“.

„В София в почти всички училища има кабинети с  интерактивни дъски. Но тук е най-новото и най-модерното“, каза г-жа Фандъкова. За настоящата година близо 16 млн. лв. са подготвени за такъв род инвестиция за столични училища и детски градини. „Има добри модели в образованието и е хубаво да се показват“, изрази убеденост г-жа Фандъкова.

Гостите, сред които бяха и акад. Петър Кендеров, председател на Съюза на математиците в България, проф. Иван Лалов, Мария Минчева, директор на дирекция „Образование“  на Столична община, представители на училищното настоятелство на СМГ, експерти от МОН и РИО – София-град, бивши възпитаници и партньори на гимназията, разгледаха обновените и напълно оборудвани 4 кабинета по информационни технологии и по физика.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“