УЧЕНИЦИ СУРВАКАХА МИНИСТЪР ТАНЕВ И ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАСТРЕВА ПО СЛУЧАЙ РОМСКАТА НОВА ГОДИНА

Начало » Последни публикации

14.01.2015

Сурвакари от подготвителната група в 112. Основно училище „Стоян Заимов“ – гр. София и Средищното училище „Св. Климент Охридски“  в с. Тишевица, област Враца,  пожелаха здраве и късмет на министъра на образованието и науката  проф. Тодор Танев и на заместник-министър Ваня Кастрева днес в МОН.

Най-малките деца от подготвителната група на 112-то училище рецитираха, пяха и танцуваха, за да поздравят ръководството на Министерството по случай Ромската Нова година или така наречения Банго Васил.

Учениците от училището в с. Тишевица поздравиха с песен присъстващите и разказаха за обичая Василица – най-големия ромски празник. Децата сурвакаха министър Танев и му пожелаха нов закон и повече пари за образование през Новата година. На свой ред заместник-министър Ваня Кастрева благодари за изпълненията и поздравите на децата от двете училища. Тя пожела „наричанията“ на сурвакарите да се сбъднат, а диалогът с  Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и ръководствата на училищата да продължи и в бъдеще, защото мисията на всички е една – „да обичаме децата и да направим най-доброто за тяхното бъдеще, защото „заедно можем повече“.

Директорът на училището в с. Тишевица  Димитър Кръстев разказа накратко за тяхната работа с ромските деца, за възможностите за задържането им в училище, за повишаването на успеха им, както и за стремежа им да продължат нагоре. Той се похвали, че през последните години от училището почти няма отпаднали ученици, благодарение на съвместната работа по проекти за интегрирането и социализацията на децата  с етнически произход и благодари на Министерството за оказаната чест на този ден именно те да са тук.

На тържеството присъства и Деян Колев, председател на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Той разказа притчата за Банго Васил – старецът, който пътувал дни наред и преживял много премеждия, но въпреки умората, намерил сили в нощта на 14 януари да построи разрушения от дявола мост и ромите да преминат по него, а след това да влезе във всеки ромски дом, за да донесе на фамилията здраве, щастие, благоденствие и веселие. Все повече такива мостове между училището, учениците и техните родители, пожела да се строят през Новата година Деян Колев. Да има нов закон за училищното образование и повече възможности за интегриране и задържане на децата в училище, добави още той и благодари на ръководството на МОН, че шеста поредна година им дава възможност да ги поздравят на този ден.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“