БЪЛГАРСКИЯТ ОТБОР ПО ХОКЕЙ НА ТРЕВА С БРОНЗОВ МЕДАЛ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИГРИ СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС

БЪЛГАРСКИЯТ ОТБОР ПО ХОКЕЙ НА ТРЕВА С БРОНЗОВ МЕДАЛ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИГРИ СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС

Националният отбор на България по хокей на трева спечели бронзовите медали на Европейските игри Спешъл Олимпикс – най-големият спортен форум за хора с интелектуални увреждания, който се проведе в Нидерландия. Те се подготвят в Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование на Министерството на образованието и науката в Пловдив под ръководството на треньора Димитър Георгиев.

На форума в Нидерландия, който се провежда веднъж на две години, участваха над 3000 състезатели с интелектуални увреждания в 20 спортни дисциплини. Преди игрите българските хокеисти проведоха подготвителен лагер в базата на Националната спортна академия „Васил Левски” в София. Отборът ни е съставен от 10 състезатели – момичета и момчета на възраст между 16 и 25 години.

В квалификационния кръг на игрите в Нидерландия те надделяха с 3:0 срещу Чехия и 3:1 срещу Ирландия и отстъпиха с 1:4 на фаворита Белгия. Във финалната група българският отбор записа ново поражение от Белгия и две равенства -2:2 срещу Нидерландия и 3:3 срещу Великобритания. Това му отреди двубой за трето място отново срещу домакините от Нидерландия. След много оспорван мач нашите атлети извоюваха победа с 3:2 и така заслужиха мястото си на почетната стълбичка. Шампион стана отборът на Белгия ,който в мач за златните медали победи Великобритания.

Българският отбор е в състав Ангел Хилендаров (капитан), Мариян Баташки, Ангел Лашет, Кристин Тихолова, Гюлезар Ташева, Кристияна Колева, Християна Стефанова, Тихомир Иванов, Румен Балкански и Радослав Балкански. Те бяха предвождани от старши треньора Росица Соколова, треньорите Георги Ангелов и Любомир Ушеров и националния координатор по хокей на трева на Спешъл Олимпикс България Димитър Георгиев. Начело на българската делегация на игрите беше проф. Антонио Антонов, изпълнителен директор на Българска федерация по хокей на трева.

Това е пореден впечатляващ успех за българските момичета и момчета, които миналото лято завоюваха сребърни медали на Световните игри Спешъл Олимпикс в Берлин в конкуренция с повече от 7000 участници от цял свят.

Споделете

GoTop