ДЕЦА СЪЗДАВАТ НАУКА ЗА ДЕЦА В НАУЧНИЯ ФЕСТИВАЛ “КОСМОС ОТ ИДЕИ”

ДЕЦА СЪЗДАВАТ НАУКА ЗА ДЕЦА В НАУЧНИЯ ФЕСТИВАЛ “КОСМОС ОТ ИДЕИ”

Деца вдъхновяват и пробуждат интереса на свои връстници към науката. Това се случва на детския научен фестивал „Космос от идеи“, организиран от частното училище „Космос“ и „Детски научен клас“ с Явор Дечев.

Учениците, заедно с водещи учени, проучваха кои материи и предмети са проводници на електрическа енергия, експериментираха с трите основни цвята – синьо, жълто и червено, и комбинирайки ги, създадоха пълната цветова гама. Показаха как науката става бълбукаща, както и забавни експерименти в анатомията и математиката.

Малчуганите правиха бижута, глинени отливки на фосили и се запознаха с различни скъпоценни камъни.

Младите изследователи видяха нагледно как се генерира “зелена енергия” от вятъра и слънцето. Имаха на разположение вятърна турбина и слънчев панел, с който произвеждаха ток и зареждаха телефоните си. В друга научна лаборатория запояваха платки и разбраха как се рециклират електронните отпадъци. Учиха се да програмират роботи, използвайки визуално програмиране и програмни езици.

Събитието се проведе в двора на възроденото преди две години 100-годишно училище в село Осойца, община Горна Малина. Гости на мероприятието бяха деца и ученици от други образователни институции.

Идеята на фестивала е да вдъхнови повече деца към науката и да покаже всъщност колко интересна и преживелищна е в реалност. Учениците имаха възможност да представят свои проекти, постери или да направят демонстрация пред останалите посетители и така да “запалят” интереса на своите връстници.

Освен с експерименти и научни предизвикателства, учениците обогатиха знанията си и чрез беседи. Те слушаха за вирусите и хората, за последните разкрития от Антарктида, за „Наука в куфар“ – антропология с Националния антропологичен музей.

Споделете

GoTop