ДВЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ С ОТКРИТ УРОК И ИЗЛОЖБА В МОН ЗА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР, ЕЗИК И КУЛТУРА

ДВЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ С ОТКРИТ УРОК И ИЗЛОЖБА В МОН ЗА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР, ЕЗИК И КУЛТУРА

Две частни детски градини представиха открит урок и изложба в Министерството на образованието и науката за българския фолклор, език и култура. Гости на институцията бяха деца от трета и четвърта група от ЧДГ „Доверие“ и ЧДГ „Алиса“.

Проявата е част от инициативата на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, която цели да отвори вратите на министерството за децата, учениците и младежите и да покаже, че образованието може да се случва навсякъде. Участието на двете детски градини е инициирано от Българската асоциация на частните училища.

Малчуганите от ЧДГ „Доверие“ участваха в педагогическа ситуация по Български език и литература на тема „Фолклорна плетеница“. Първото занятие се проведе под формата на седянка, като децата седяха в кръг и разговаряха с учителката си Милена Караджова за пъстротата и многообразието на българския език. Показано им беше как се чепка вълна, как се преде и се създава прежда. Запознаха се с различни предмети и изделия от бита като глинени и медни съдове, венци, шевици, дърворезби, музикални инструменти и плетки.

Занятието продължи с разказване на приказки, гатанки, скоропоговорки и пословици. Децата с интерес слушаха госпожата си Камелия Игнатова и се включваха с наддумване на скоропоговорките „Петър плет плете..“, „Рекох да ти река..“, „Мадмоазели зели..“. Заедно броиха сричките в „Чичковите червенотиквеничковчета“, разказваха поговорки, като имаха възможност да ги досъчиняват и да ги правят по-забавни. Откритият урок завърши с изпълнение на „Чичовите конье“ и разиграване на „Кральо Портальо“.

Част от обучението в тази възраст се провежда под формата на игра. Това помага на децата по-лесно да усвояват нови знания и умения. Чрез поговорките и приказките те достигат до мъдрости и поуки, които са актуални и в днешни дни.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков остана впечатлен от знанията и таланта на децата. „Показахте българщината – традиции, наследство, народно творчество. Всичко това е едно голямо богатство за Вас и за следващите поколения“, каза той. Проф. Цоков добави, че патриотичното възпитание не преминава само през учебниците по история, а през ежедневната работа с децата. „Гордеем се с такива деца и учители. Образованието не се дели по друг критерий, освен на добро, което дава бъдеще на България“, изтъкна той. По думите му през последната година МОН прави всичко възможно самите образователни институции – детски градини и училища, да имат възможност за повече творчество и автономност при вземането на решения.

Министърът подари плакет на МОН на заместник-директора на детската градина Радослава Горанова за участието в инициативата.

Събитието в МОН продължи с изложба „Наследството на моя народ“, организирана от Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) и ЧДГ „Алиса“. Децата откриха събитието с народен танц „Китка“.

Изложбата обединява над 120 деца в предучилищна възраст, участвали в национален конкурс със своя рисунка. Инициативата дава възможност на подрастващите да открият вълшебния свят на българското наследство, съхраняващ историческата памет и традиции.

Конкурсът популяризира народното творчество и провокира интереса на децата към родната култура, традиции и фолклор. Стимулира се себеизявата и развиването на талант.

Рисунките, които оживиха и оцветиха четвъртия и петия етаж на МОН, са разделени в няколко категории: празници и обичаи, предмети от бита и народното творчество, илюстрации от фолклорни произведения. Децата с нестандартни идеи и тези със специални образователни потребности са имали възможност да се включат в специална категория – абстрактни рисунки.

В края на събитието министър Цоков пожела на децата да продължават да разширяват знанията си за българщината, да доразвият креативността и силните си страни. „Ние сме българи и не само трябва добре да познаваме наследството си, а и да го предаваме напред във времето“, добави той.

От своя страна председателят на БАЧУ Мария Каменова отбеляза значимостта от съхранението на българската култура и наследство. „Заедно с иновациите, творческото мислене и образователните практики ние съчетаваме българските традиции и корени, и ги предаваме на всяко дете и ученик“, допълни тя.

На събитието присъстваха още заместник-министрите на образованието Емилия Лазарова и Таня Михайлова, както и началникът на кабинета Наталия Михалевска.

„Отворена класна стая в МОН“ се провежда за шести пореден път. Преди това гости на министерството бяха възпитаници от 7. СУ „Свети Седмичисленици“, 140. СУ „Иван Богоров“, 144. СУ „Народни будители“, Националната финансово-стопанска гимназия и деца от детска градина „Брезичка“.

Споделете

GoTop