МИНИСТЪР ЦОКОВ: ИНВЕСТИРАТ СЕ 900 000 ЛЕВА В ИЗНЕСЕНА БАЗА ЗА STEM ОБУЧЕНИЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЪР ЦОКОВ: ИНВЕСТИРАТ СЕ 900 000 ЛЕВА В ИЗНЕСЕНА БАЗА ЗА STEM ОБУЧЕНИЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Инвестират се 900 000 лева за изграждане и оборудване на изнесена база за обучение към Регионалния STEM център за Югозападна България. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който посети бъдещата изнесена база в център Бачиново към Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Там се предвижда да се провеждат обучения на ученици и учители от цяла Западна България в пет STEM направления – математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии и природни науки.

Ректорът на ЮЗУ Николай Марин представи пред министъра дейставащите STEM кабинети в университета и го запозна с плановете за развитие на този тип обучение. Той увери, че университетът ще използва своите традиции и опит в областта на STEM, за се утвърди като лидер в региона.

Изнесената база в Бачиново ще е една от трите в страната, които ще бъдат изградени към трите регионални STEM центъра. Тя ще разполага с леглова база. Има възможност в нея да се обучават до 60 учители и ученици едновременно. Очаква се тя да бъде обзаведена и оборудвана напълно до края на годината.

Миналия месец беше подписан договорът за учредяване на право на строеж и на Националния STEM център на територията на София Тех Парк, като инвестицията е на стойност 28 млн. лева. В началото на март стартира и изграждането на STEM кабинети във всички над 2 200 училища и центрове за специална образователна подкрепа в страната.

Споделете

GoTop