МИНИСТЪР ЦОКОВ ОТКРИ ФОРУМ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО НА БЪДЕЩЕТО

МИНИСТЪР ЦОКОВ ОТКРИ ФОРУМ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО НА БЪДЕЩЕТО

Приемствеността и перспективите за образованието в бъдещето е тема, която ни предоставя множество предизвикателства. Сред тях и как развитието на изкуствения интелект се вписва в образованието и може ли то да се развива само в технологична насока. Пред нас стои въпрос и не трябва ли образованието да бъде ориентирано повече към създаване на емоционална интелигентност, както и дали компетентностното образование трябва да превалира над обикновеното натрупване на знание.

С тези въпроси и проблеми министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков провокира участниците в шестата научно-практическа конференция „Образование за бъдеще – приемственост и перспективи“ и Майсторски клас „Академия за директори“, които се проведоха в университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. В събитието участваха педагогически специалисти от всички етапи на образователната система – учители, директори на детски градини и училища, университетски преподаватели.

Кметът на община Бургас Димитър Николов посочи, че университетът и училищата са най-верни партньори на местната власт в осъществяването на образователните промени. Той апелира и за повече децентрализация в сектора. „Защото всеки град се развива по свой начин и ние смятаме, че трябва да ни се дадат повече възможности за диверсификация на образователните процеси“, каза Димитър Николов.

Ректорът на университета проф. д-р Христо Бозов посочи, че тази конференция изгражда мост между настоящето и бъдещето на бургаското образование. Той благодари на министъра за отделените средства, с които ще се направи ремонт на няколко университетски сгради. Благодарности отправи и към кмета и областния управител за съдействието и материалното подпомагане, които осигуряват на университета. „Задължени сме и на началника на РУО за оказаното съдействие за легализация на образователните документи на чуждестранните студенти, които се обучават и ще се обучават в нашия университет“, каза още ректорът.

Директорът на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти доц. Красимира Димитрова посочи, че целта на годишната конференция е да събере учени, учители, педагогически специалисти, докторанти и студенти, за да обсъдят и представят съвременни изследвания, методи и практики в образованието, които да подпомогнат приемствеността и перспективите за бъдещото развитие на образователната система.

В рамките на форума министър Цоков посети новооткрития Студентски център. Беше представен проектът за изграждане на студентско пространство, допълващ цялостната концепция на място-обединител за развиване на научна и художественотворческа дейност, представяне на иновативни идеи, стимулиране на спортна дейност, провеждане на открити уроци и др. Предвижда се изграждане на три модерни беседки, амфитеатър, спортна зона, пейки и алеи. Зеленото пространство ще бъде захранено, разбира се, единствено със зелена енергия. Осъществяването на проекта ще укрепи и затвърди комуникацията между различните образователни структури като ги обедини, защото пътят към създаването на качествено обучение е един.

Сред официалните гости на събитието бяха областният управител проф. Мария Нейкова, Наталия Михалевска, началник на кабинета на министъра на образованието и науката, началникът на РУО в областта Петя Петрова, представители на общината и др.

Споделете

GoTop