МИНИСТЪР ЦОКОВ ВРЪЧИ НА ПРОФ. ПЕТЪР БАЛКАНСКИ ПЛАКЕТ НА МОН ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС В ОБРАЗОВАНИЕТО

МИНИСТЪР ЦОКОВ ВРЪЧИ НА ПРОФ. ПЕТЪР БАЛКАНСКИ ПЛАКЕТ НА МОН ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС В ОБРАЗОВАНИЕТО

Проф. д-р Петър Балкански положи основите за важна промяна в българската образователна система със своята магистърска програма, която поставя акцент върху лидерството.
Това каза министърът на образованието проф. Галин Цоков по време на тържеството за обявяване на учения за „Доктор хонорис кауза“ на Югозападния университет в Благоевград.

Министър Цоков връчи на професора плакет на МОН и почетна грамота за приноса му в развитието на образователния мениджмънт в България и за цялостна научна и преподавателска дейност.

Проф. д-р Петър Балкански е създател на междууниверситетска магистърска програма по образователен мениджмънт, която е внедрена в Югозападен университет „Неофит Рилски“, Пловдивски университет, Софийски университет, Шуменски университет и Великотърновски университет.

Министър Цоков отбеляза, че освен теоретичен, проф. Балкански има и практически принос в нашата образователна система – неговата програма поставя акцент върху образователния мениджмънт и образователното лидерство в българските училища. По думите му важен момент в промяната в педагогическите науки е огромният процент практическа подготовка, дискусии, решаване на казуси и др.

„Тази година успяхме да проведем едни съвсем нови конкурси и да изберем директори на образователни институции, които не са само администратори, а образователни лидери. Много от въпросите, които те трябваше да решат, е това, което до голяма степен е заложено в магистърската програма на проф. Балкански преди 20 години“, каза проф. Цоков.

„Проф. Балкански е нов учен, изследовател и лидер в управлението на образованието. Днес и науката, и практиката за управление на образователните институции е променена. Това дължим в голяма степен и на проф. Балкански и на факултетa по педагогика на Югозападния университет“, каза министър Цоков.

Проф. Балкански подари лични книги на университетската библиотека, които да послужат на студентите – бъдещи учители.

Ученият е член на екип за разработване на Балкански проект за създаване на мрежа на изследователите от страните от региона за изследване и развитие на управлението в образованието.

Споделете

GoTop