МИНИСТЪР ГАЛИН ЦОКОВ ОТКРИ ЦЕНТЪР ЗА ИНОВАТИВНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ В СТАРА ЗАГОРА

МИНИСТЪР ГАЛИН ЦОКОВ ОТКРИ ЦЕНТЪР ЗА ИНОВАТИВНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ В СТАРА ЗАГОРА

Над 8 хиляди бъдещи и настоящи учители ще се обучат в следващите 5 години в Центъра за иновативни образователни технологии на Тракийския университет. Това стана ясно по време на откриването му от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Центърът е финансиран от МОН за нуждите на Педагогическия факултет на университета.

„През последните месеци открихме повече от 10 подобни интерактивни зали за обучение в педагогическите факултети на българските университети. Така подобряваме практическата подготовка на бъдещите учители и условията за повишаване на квалификацията на действащите”, каза проф. Цоков. По думите му разширяването на практическата подготовка на студентите по педагогика е била сред основните цели на националната програма на МОН, по която се финансират те. „За да бъдат успешни бъдещите учители трябва да имат много по-добра практическа подготовка и ние трябва да създадем условията това да се случва в процеса на обучението им”, обясни още той.

Община Стара Загора и Тракийският университет стартират и нова програма, по която бъдещи учители да заместват действащи учители в детските градини през летните месеци. Това стана ясно по време на събитието, а министър Цоков приветства инициативата като ефективна форма на дуално обучение и придобиване на практически опит още в годините на обучението. „На национално ниво подготвяме проект, който да насърчи разгръщането на дуалното обучение в университетите, а педагогиката е сред най-подходящите специалности за това”, каза още проф. Цоков. Той анонсира, че през есента предстои да стартира европейски проект, по който да се финансира разгръщането на дуалното бучение във висшето образование.

По Националната програма на МОН „Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши училища, подготвящи бъдещи учители“ са оборудвани зали към центровете по иновативни образователни технологии във всички 22 държавни висши училища, които подготвят бъдещи учители. Общият бюджет на програмата е 2 млн. лева. По нея се организират и обучения на преподаватели. В редица висши училища процентът им е между 75 и 100%. По програмата е създадена и се поддържа и виртуална библиотека, в която са налични общодостъпни ресурси по компетентностен подход и иновативни образователни технологии, в т.ч. два наръчника, видеолекции и презентации.

На днешното събитие присъстваха заместник-кметът по образованието на Стара Загора Надежда Чакърова и заместник-ректорите на Тракийския университет проф. Нели Грозева и проф. Боряна Парашкевова, както и преподаватeли и ръководители от различни висши училища.

Споделете

GoTop