НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ РЕКЛАМИРА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК С ФИЛМ ЗА ПРОЕКТА „БУЛГАРИКУМ“ В ГЕРМАНИЯ

НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ РЕКЛАМИРА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК С ФИЛМ ЗА ПРОЕКТА „БУЛГАРИКУМ“ В ГЕРМАНИЯ

Премиерата на филма „Български следи в Саарланд – академични истории за малки и големи“ събра ученици, родители и университетски преподаватели в германския град Саарбрюкен. Целта на изследването на настоящи и бивши ученици в българското неделно училище „Васил Левски“ към дружество „Приятели на България“ е да разкаже за връзките между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Саарландския университет в Саарбрюкен. Идеята им е чрез историята на проекта „Булгарикум“ (така е било озаглавено Споразумението между двата университета някога) да лобират за възстановяване на българския лекторат в Германия днес.

Филмът е изготвен по Националната програма „Неразказаните истории на българите“ на Министерството на образованието и науката.

Чрез интервюта с преподаватели от двата университета – проф. д-р Роланд Марти, проф. д-р Андрей Бояджиев и проф. д-р Петко Петков днешните посланици на българския език изтъкват ползата за двете страни от разпространяването на българската културна история, изучаването на старобългарски, църковнославянски и съвременен български език, както и от изучаването на българската литература.

Филмът показва чрез интервюто и богат снимков материал как изучаването на български език и култура е помогнало за свързване на множество човешки съдби.

В изработването на късометражен филм под ръководството на преподавателя по български език и литература и ръководител на училището Евелина Аврамова са участвали както настоящи, така и бивши ученици на БНУ „Васил Левски“. Снимките са правени в София и Саарбрюкен, като учениците са подготвили и текста, и монтажа на филма.

След премиерата бяха връчени удостоверенията завършена учебна година на децата в училището.

Тържеството по случай закриването на учебната година бе уважено от Генералния консул във Франкфурт на Майн Диана Попова, проф. Андрей Бояджиев ръководител на катедра по кирилометодиевистика в СУ „Св. Кл. Охридски“, проф. Роланд Марти и проф. Бистра Андреева от Саарландския университет, Маргот Бея и г-жа Елизабет Селлинг.

С усмивки и огромен заряд от енергия учениците пяха и танцуваха в препълнената зала на Саарландския университет.

Държавният експерт от Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ Асен Петров връчи на ръководителя на училището Евелина Аврамова плакет на МОН – реплика на глаголицата и дигитално издание на тефтерчето на Левски.

Създадено преди 13 години, в момента училището разполага с два филиала – в Кайзерслаутерн и в Хомбург, като в него се обучават над 130 деца от предучилищна група до 12 клас.

Споделете

GoTop