НЕДЕЛНОТО УЧИЛИЩЕ В СТРАСБУРГ ИЗДАДЕ КНИГА С УЧЕНИЧЕСКИ ТВОРБИ ЗА БЪЛГАРИЯ

НЕДЕЛНОТО УЧИЛИЩЕ В СТРАСБУРГ ИЗДАДЕ КНИГА С УЧЕНИЧЕСКИ ТВОРБИ ЗА БЪЛГАРИЯ

Книга „Към българските корени. Из творческите изяви на учениците в Българското училище в Страсбург“ бе издадена по случай 15-тата годишнина от създаването на неделното училище в Страсбург. Изданието е на Издателски център „Боян Пенев“ при Института за литература – БАН. В книгата има есета, разкази, приказки, стихотворения, литературни преводи, рисунки и комикси, подготвени в часовете по творческо писане и по художествено творчество за конкурси или училищни тържества.

Над 120 деца и ученици посещават училището, което тази година се подпомага от МОН с 58 707 лв.

21 ученици са включени в електронно обучение с частично присъствени часове, което осигурява достъп на деца от населени места извън Страсбург.

В училището е сформирана група „Музикален клас“ с ръководител Димитър Гугов – гъдулар, музикален педагог и композитор, който от години живее във Франция. Той разучава с децата български народни песни, но и популярни песни от съвременни български композитори, като така пази жива връзката им с България чрез изкуството.

Училището предлага обучение, съответстващо на 12-те нива на изучаване на езика в българската образователна система. Имат договор с Департамента за езиково обучение към СУ „Св. Климент Охридски“ за сертифициране на знанията по български език по нива на Общата европейска езикова рамка.

Неделното училище отбеляза своята 15-та годишнина с впечатляващ спектакъл с български стихове, музика и танци под надслов “Да събираш спомени в кутия за мечти”.

Звуча стихотворението „Хубава си, моя горо“ в съпровод на флейта, малки и големи ученици танцуваха ръченица и хоро, имаше и изпълнение на флейта на „Я кажи ми, облаче ле бяло“ – своеобразен химн на българите в емиграция.

Участие в спектакъла имаше и Фолклорен ансамбъл „Хоро” от Фрайбург в Германия, които ще се ангажират с организиране на курсове по танци за малки и големи в Страсбург.

Европейската асоциация „Кирил и Методий“, към която е училището, популяризира българския език и култура в съответствие с изискванията на Министерство на образованието и науката на България. Тя подпомага училището за организиране на различни извънкласни дейности. В асоциацията, която се радва на широка подкрепа на местно ниво, членуват близо 200 българи и французи.

Училищният ръководител доц. д-р Лидия Михова и председателят на Асоциацията Христо Христов благодариха на всеотдайните учители, както и на доброволците-родители, които помагат на училището. Сред доброволците е и оперната певица Надя Бибер, която ръководи театралната група.

На тържеството в театъра Eurodistrict (BA-AL) се събра българската общност в Страсбург, но имаше и семейства от Германия. Заедно с тях беше и постоянният представител на Република България към Съвета на Европа посланик Мария Спасова, която подкрепя училището и пожела на децата да учат и да се върнат в България.

Директорът на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ Ваня Балчева приветства сплотената общност от името на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и подари на ръководителя на училището Лидия Михова плакет на МОН.

Споделете

GoTop