ПРЕМИЕРЪТ ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ И МИНИСТЪР ГАЛИН ЦОКОВ ВРЪЧИХА БЪЛГАРСКИЯ ФЛАГ НА ОЛИМПИЙСКИТЕ НИ ОТБОРИ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ

ПРЕМИЕРЪТ ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ И МИНИСТЪР ГАЛИН ЦОКОВ ВРЪЧИХА БЪЛГАРСКИЯ ФЛАГ НА ОЛИМПИЙСКИТЕ НИ ОТБОРИ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ

Министър-председателят Димитър Главчев и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков връчиха символично българския флаг на олимпийските отбори, които ще представят тази година страната ни на международните олимпиади по математика, биология, химия, физика, лингвистика, астрономия и астрофизика, информатика и изкуствен интелект.

„Вие, красивите умове на България, сте най-добрите ни посланици. Защото, когато излизате да получите медалите си на подиума в края на олимпиадата, на вашите рамене е българският флаг. Вие сте България, а българският флаг е символ на нейните и на вашите успехи“, обърна се министър Цоков към олимпийците. Той им благодари за постиженията, като изтъкна, че през 2023 г. са донесли на България над 70 медала от международни олимпиади и състезания, а през тази вече имат спечелени още 13, които се очаква да се увеличат значително през следващите месеци.

„Вашите успехи показват, че българската образователна система може да има високи постижения и да бъде много качествена, когато има мотивираност, вдъхновение и е заложено изграждане на умения и компетентности, каквото вие демонстрирате всеки ден“, каза още министър Цоков. Той благодари и преподавателите и ръководителите, които подготвят българските ученици за участия в олимпиади и състезания.

Министерството на образованието и науката се стреми да подпомага този процес със средствата по национални програми, както и със стипендии за медалистите. Министър Цоков изрази увереност, че скоро ще започне изграждането на новия Национален STEM център, където състезателите ще намерят своя нов дом, в който ще се подготвят за международните олимпиади и състезания. Той съобщи, че от тази година започва и нова национална програма „Образование с наука“, която ще даде възможност на ученици, включително от олимпийски отбори, да работят съвместно с преподаватели от университетите и учени от БАН по различни изследователски и научни проекти.

Състезателите бяха приветствани от министър-председателя Димитър Главчев, който символично връчи националния флаг на ръководителя на националния отбор по химия Донка Ташева.

Общо 44 състезатели ще представят България на международните олимпиади по различните природни науки. Сред тях са и участниците международната олимпиада по изкуствен интелект, която тази година се провежда за първи път света, а неин домакин ще е България.

Файлове

Споделете

GoTop