ШЕСТ ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ШЕСТ УЧИЛИЩА С НАГРАДИ ЗА ИНИЦИАТИВИ В ПОДКРЕПА НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

ШЕСТ ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ШЕСТ УЧИЛИЩА С НАГРАДИ ЗА ИНИЦИАТИВИ В ПОДКРЕПА НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

Смисълът на обучението по безопасност на пътя в училищата е да възпитава отговорност към себе си и към другите. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова се обърна към стотиците участници във фестивала, с който Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ отбелязва 29 юни – Националния ден на безопасността по пътищата. Целта на проявата, организирана в партньорство с множество институции, неправителствени организации и представители на транспортния бранш, е да предаде по интересен начин знания за опазването на здравето на децата и техните родители.

По време на фестивала зам.-министър Таня Михайлова награди колективите на шест детски градини и шест училища, които са отличени във вторите годишни награди „Инициативи в подкрепа на безопасност на движението по пътищата“.

Сред тях са детските градини „Арабела“ във Видин, „Радост“ в Габрово, „Дружба“ в Шумен, „Здравец“ в Казанлък, „Вяра, Надежда, Любов“ в София и „Веселка“ в пазарджишкото село Ивайло. Тяхната награда е безплатни книжки с картинки за безопасно движение за оцветяване от децата и по една тротинетка и каска за обучение.

Награди взеха и ПГМЕТ „Акад. Ангел Балевски“ в Троян, СУ „Г. Измирлиев“ в Горна Оряховица, Трето СУ „П. Р. Славейков“ в Търговище, СУ „Хр. Ботев“ в Сунгурларе, СУ “Братя Петър и Иван Каназиреви“ в Разлог и СУ „Отец Паисий“ в Мадан. Те получиха по един велосипед и по една логическа игра, която стимулира младите хора да преживяват ситуации и да споделят опит.

Таня Михайлова апелира в този ден всички да си обещаят да са по-добри, по-спокойни и по-отговорни. Тя изрази надежда, че все повече детски градини и училища в часа по БДП и с възможностите по националната програма ще изграждат отношение към опазване на живота навсякъде.

В събитието се включиха стотици семейства с малки деца и ученици, които безплатно участваха в близо 30 различни дейности, демонстрации, игри, викторини, награди и запомнящи се преживявания. Имаше демонстрация на полицейски ескорт, пъзели, професионални аниматори, арт работилници и в образователни игри за безопасно поведение на пътя. За младежите бяха осигурени специални симулатори, на които могат да шофират в безопасна среда, или да видят как въздейства алкохолът и колко е затруднена координацията след употребата му.

Споделете

GoTop