ЩЕ БЪДАТ ПРЕДСТАВЕНИ ПЪРВИТЕ УЧЕНИЦИ, СПЕЧЕЛИЛИ ПО 2000 ЛВ. СТИПЕНДИЯ ОТ INSAIT

ЩЕ БЪДАТ ПРЕДСТАВЕНИ ПЪРВИТЕ УЧЕНИЦИ, СПЕЧЕЛИЛИ ПО 2000 ЛВ. СТИПЕНДИЯ ОТ INSAIT

Първите стипендианти по програма EXPLORER на института INSAIT ще бъдат представени утре (25 юни) в 10:00 ч. в Аулата на Софийския университет от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректора на СУ проф. Георги Вълчев, декана на ФМИ проф. Мая Стоянова, основателя на INSAIT проф. Мартин Вечев и изпълнителния директор инж. Борислав Петров.

Учениците са от водещи математически гимназии в нашата страна и избраха България пред най-престижните университети в Европа и света. Те преминаха през изключително труден подбор, който включваше освен строга селекция по документи и поредица от тестове и технически интервюта с докторанти и старши изследователи от INSAIT.

Целта на програма EXPLORER е да задържи в България най-големите ни таланти в областта на информатиката и математиката. Тя стартира с общ бюджет от 1 млн. лева, като с тези средства ще се обезпечи стипендия от 2 000 лв. месечно за всеки от избраните ученици за срок от 4 години. Така те ще се фокусират в образованието си, като в същото време работят по проекти в иновативни сфери – големи езикови модели, компютърно зрение, роботика, машинно обучение, алгоритми и др.

Този модел действа само в най-елитните технологични университети в света като MIT и Станфорд в САЩ, Кеймбридж и Оксфорд в Англия, ETH Zürich и EPFL в Швейцария и за първи път се прехвърля в Източна Европа.

Споделете

GoTop